Tuesday, September 28, 2010

…setiap dari kamu akan ditanya mengenai pimpinanmu

p/s: maybe sambungan dari post pasal ….setiap dari kamu adalah pemimpin.

Afiq ada tanya aku : Kenapa tak jadi pengawas?

Aku gelak sorang-sorang jugak sebenarnya. Afiq ni betoi ke idak. Tanya nye aku. Eheh -.-‘ layak ke aku. Tu main reason aku. Takut aku nk terima amanah! And anyway, cikgu-cikgu un sure gelak tengok nama salah seorang applicants untuk jadik pengawas ada nama Siti Farzana Rosley! Errr :P

Dan Afiq balas balik : kena cuba. Cakap nak berubah.

Cakap pasal berubah, aku link kan ke page kakechik eika yee :) itu pandangan dia. Kalau aku pulak, aku rasa nak berubah memang takes time. Tapi tu bukan alasan untuk terus bertangguh untuk berubah to be a better person by day. Aku admit. I’m kinda weak.

Tapi aku mencuba la kan. Benda baik takkan nak diceritakan anyway. Yang tu Tuhan punya kerja. Yang lain nak judge suka-suki-hati tu ikut suka la kan. Tapi sapa sangat diorang. And, apa entah aku nak cakap.

Ahah. Pasal pengawas. Aku tak rasa nak memimpin tu kena pakai baju hijau jek. Boleh je kan aku nak berubah, nak menegur. Kakcaje pun ordinary student apa^^ heee :) dan aku sendiri tau aku tak mampu nak pegang tapuk pimpinan, sebab aku ada sejarah hitam jugak.
Aku taknak pandangan orang, ehh, FAR ni layak ke? Kan ke demerit tinggi. Dahlah sombong! And bla bla bla. Aku taknak amek tau semua tu. Nak SPM lagi next year, takmau ahh disebabkan benda-benda beng cenggitu aku nak tak tenang kot. Lgpun, aku nih pemalas la weh. HAHA.  Aku takde masalah je nak jadi reporter a.k.a CIBAIERS kan, eheh :P lagipun masuk form 4 nih aku tak bawak sangat dah benda-benda alah haram dah. Malas doh. So, senang la jadi reporter kan? Haha :D aku boleh report to the other baju hijaus pasal orang lain. Tu counted as membantu pimpinan jugak kan? Eheee. Tu perception mudah aku.

And pasal pimpinan. Setiap dari kamu adalah pemimpin dan kamu akan ditanya mengenai pimpinanmu.

Paling kurang, pimpin diri sendiri. Kan? Tulah aim aku sekarang. Cuba untuk memimpin diri yang senget ni dulu. Susah sikit. Degeyyy satu hal. HAHA :P tapi dalam masa yang sama, aku cuba lah memimpin jugak sahabat or kawan yang sama-sama senget tapi banyak semakin lurus sekarang, Alhamdulillah :)

Diorang berubah atau tidak, bukan yang tu jadi topic utama.(tapi kalau boleh kena la dia berubah kan~) yang menjadi topic kat sini ialah adakah kita sebagai kawan menjalankan tanggungjawab or sikap pimpinan kita sebagai sahabat selama ni. Selagi mampu, terus guide dia.

 Sebab meanwhile ada sorang dalam kalangan kami yang sangat bermasalah. Dia ni cintan semedang. Masalahnya dah tahap serius. So, kami ni dah try hardest untuk nasihat dia. Tapi susah la kan perangai orang nak menang semedang ni kan. Err, takpe. Masih dalam pemerhatian -.-‘

Berbalik kepada persoalan, dia berubah atau tidak. Nanti, dekat akhirat,

ayah kita takkan ditanya whether kita ni perangai like hell ke angel. Tapi ayah kita akan ditanya whether dia ada ke idak menjalankan tanggungjawabnya untuk bagi kita ilmu agama segala. Tu main hujah kalau pasal pimpinan. And jangan blame diri sendiri bila orang yang kita try nasihat terus ignore kita or anggap kita buat bagus. Nak buat macam mana. Benda tu normal bhai. So, cuba la.

p/s : adeh, rasa cam cakap banyak sangat pulak. takut lak kang suruh orang tapi sendiri tak buat. Takpela, sekadar nak share apa yang aku tau en :) that’s all.

With love,
Fartvxqhlovate
Siti farzana rosley

7 comments:

fizie said...

cewah~ post dah matang tu~

Syaza Suraini said...

i saw my name. hahahah xD
xpe2, kita ordinary studs rock just as much, rock to the bottom xD minus the extra work of the green aliens have to bear. lol jk xD

fartvxqhlovate said...

afiq, ehehehehe :P kena laaa.

kkcaje, yeahh yg tu plg sokong skali tuh! haha :D

fizie said...

aku, sbg wakil green aliens di sini, nak kata. extra work? ada ka? haha. sikit gila especially biro kantin :)


far: nnt sambutan hari guru, ng offer diri join sekali plan.

fartvxqhlovate said...

afiq, chehs. malassss. HAHA :D

fizie said...

malas ja kerja!

fartvxqhlovate said...

ehehe :P terpaksa admit :)