Wednesday, October 6, 2010

...aku tinggalkan dia demi Allah

Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?
Aduhai pria.
Adakah kau yang tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini.
Jawab!

Kau takkan pernah dapat memberi jawapan
Kerna jawapannya bukan di tanganmu
Tetapi di tanganNya.
Di tangan Tuhan kita; Allah
Tuhanku dan Tuhanmu

Gelisahku memikirkan dirimu
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku
Aduhai pria
Maafkan aku.
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu

Jemput diriku pabila waktunya tiba
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia
Akan kucipta cinta bersama Dia
Sebelum kucipta cinta antara kita

Jadilah dirimu kumbang yang hebat
Dan doakan aku agar menjadi bunga yang mekar

"i've leave him for the sake of Allah"

Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan pengorbananmu sayang
Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata
Yakinlah!
Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti

Dan sesungguhnya hari kemudian
itu lebih baik bagimu
daripada yang sekarang (permulaan).
Dan kelak Tuhanmu
pasti memberikan karunia-Nya kepadamu ,
lalu (hati) kamu menjadi puas.
[Ad dhuha: 4 & 5]

Untuk itu
Aku tinggalkan dirimu padaNya

Sesungguhnya
aku bertawakkal
kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu.
Tidak ada suatu binatang melata
melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya.
Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.
(Allah Maha Adil)
[Hud: 56]




usah bersedih atas perpisahan sementara ini
jika benar dia tercipta untukmu
tiada apa yang dapat menghalangnya
sebelum saat itu tiba
berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan
mohonlah padanya dengan penuh mengharap


Yakinlah pada janji Allah!

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)
[An Nur: 26]

Beruntunglah kamu !
tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan wanita
Allah memilihmu sayang
Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini

maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya
sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu
dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya
[ As Syams: 8-10]

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan:
"Tuhan kami ialah Allah"
kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka,
maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan:
"Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih;
dan gembirakanlah mereka
dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu
[Fussilat:30]

Dan tika kamu merasa lemah
Mohonlah kekuatan dariNya
Allah itu dekat
yakin pasti

Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan,
maka mohonlah perlindungan kepada Allah.
Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
[Fussilat:36]

Sayang,
kamu intan terpilih
jagalah kilauanmu sayang
jangan biarkan sang kumbang merosakkannya sebelum yang halal tiba
aku mendoakanmu
sentiasa.

p/s : بسم الله الرحمن الرحيم. salam satu perubahan.
syukur. dikurniakan hidayah.alhamdulillah :) insyaAllah, berusaha ke arah kebaikan. please guide me anyway. wa syukran a'laiki ya Fatimah Syarha atas karya indahmu Tautan Hati. 

cre : 
-sahabat seperjuangan sebab kenalkan aku dengan novel Fatimah Syarha.
- kak Adilla pemilik novel
- Zamira Hamid sebab post di atas ni diambil dari blog dia. heee :)

may Allah bless you guys. forever.

with love <3,
fartvxqhlovate,
sitifarzanarosley

7 comments:

Syaza Suraini said...

congratulations, jalan ni xpernah mudah, moga kekal, istiqomah :)

p/s: fatimah syarha? i liike. xD
started off with her seindah mawar berduri, then tautan hati then syabab musafir kasih. even her husband, who's currently a doctor wrote a novel - denyut kasih medik..

nama.aku.lynn said...

i like!=)

fartvxqhlovate said...

kkcaje, insyaAllah, sbnrnya dh lma nk brubh sgt. tp surrounding doesn't sounds like helping. i mean, sekolah does. but home doesn't seem so. and sblm ni slalunya hangat2 taik ayam je. and seriously, i need you. to guide and perbetul me sometimes. tau la kan, perangai kmi. ahaa, read them. tp syabab musafir ksih belum. denyut kasih medik, hm..nti pnjam.

lynn, thanks :)

Syaza Suraini said...

surrounding doesnt seem like helping, doesnt it? everybody feels that, ustazah niswati calls this "iman suasana".. we should create the environment :)

tp kalau xmampu, xpe la, amik surrounding kat sekolah as stepping stone, kira kolej persediaan lah. :D i felt this alll the time, trying to fight the undesirable env. xD

ahaa. sama2 perbetul. akk pon mengong2 je koje nye. haha xD

i still havent read tautan hati T.T

fartvxqhlovate said...

ouh. betul. tp things are easier said than done T.T tkpe, nk cba. tp ssh, first step, nk tinggalkan segala yg lagha. err, mcm donghae :( uhukkk. then psl love2 ni, alhamdulillah dh lps.
nk create env suma tu, kna tinggalkn dlu bnda2 ni. haishh.
moga dipermudahkan. aminnnn :')

~ciknura~ said...

Salam,

Far, awak tau tak, awak boleh bina environment sendiri dengan tak berhenti membaca. BUt note that baca buku yang baik, yang mengingatkan kita kepada ALLAH. Kak Dilla ada tulis sekilas kat post Badar smai dlm entry BUku,Fikrah,Sekolah...

Do not stop reading and writing things that make you remember Allah. Hadapi segalanya dengan senyuman...dan ingatan kepada Allah.

Pekakkan telinga dengan apa org nak kata.You always know urself better.

Dear Farzana, i put a great belief in u. I know that you're now different. It's through yur gaze to me.I feel different...

Oho,kak dilla kasi pinjam satu lagi buku Ukht Fatimah yg best!

Nipis tapi mantap! Inshaallah, I'll pass to Zamira this coming Sunday:P

Jaga diri dik.Apa lagi yg dapat membahagiakan seorang kakak daripada mengetahui adiknya dinaung cinta Allah?

Salam sayang,
Kak Dilla

fartvxqhlovate said...

thank you so much kakdilla! :') sy hargai! sangat :') insyaAllah, and thanks atas sokongan nih. boleh memajukan lagi langkah sy yg kecil nih! alhamdulillah sgt :)