Saturday, October 23, 2010

tipu? curi? jauh-jauhkanlah...

salam'alaik.

harini menulis bersebab ya. sebenarnya, tak terasa nak update sangat. malas, tambah2 lusa exam. 

berlaku satu kes hari ni. yang aku rasa, perlu diambil pengajaran oleh semua pihak. 
tentang siapa? mengapa? bagaimana? tak perlu la aku nak explain dekat sini.
aku taknak makan daging saudara sendiri. and aku taknak mengaibkan orang. 
sebab aku pun tak perfect. tapi aku post, 
atas tujuan menyedarkan dia.
aku harap dia tergerak nak baca.

aku mulakan dengan potongan hadis nih. explaining what kind of wrong thing i'm talking today.


“SESIAPA YANG MENIPU MAKA DIA BUKAN DARI KALANGAN KU.”


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ غَشَّ فَلَيْسَ مِنِّي

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang menipu maka dia bukan dari kalanganku.” - taken from darulkauthar
diteruskan dengan sedikit teguran.

- there's everything in life we have to know, we are given this chance to live, by Him.
we actually might never remember, that we ourselves, once have promised in front of Allah to do amal soleh on earth. 
- kita tak ingat satu benda tu yang mendorong kita buat kesilapan yang banyak. and specifically, dosa of course.
cuba perhati, bayi yang dilahirkan ke dunia, tangannya digenggam kan? tak caya?
tengok gambo damiadania nih :P tergenggam tak?
-genggaman tu menunjukkan sebelum kita lahir ke dunia, kita pernah berjanji untuk lakukan kebaikan di dunia. tapi bila genggaman tu terlepas, kita terlupa. ( and so do i...i know this masa faizah bg tazkirah kat usrah banat)
*see their hands. genggam kan? [selingan gambar. haha]

okay, berbalik kepada potongan hadis. menipu. apabila menipu, Nabi sendiri dah taknak mengaku umat.
tak rasa sedih ke?
dan menipu ni jugak termasuk dalam golongan munafik. tau ke idak?
haish. berubahlah selagi mampu.

second case :
Mencuri.
Nabi jugak pernah kata, "jikalau sekiranya Fatimah binti Muhammad ini mencuri nescaya aku akan memotong tangannya"

to beliau yang menjadi punca aku menulis entry ini, tolong sedar. kalau kira balik berapa banyak dah kes yang dia dah lakukan, entah berapa banyak kali dah agaknya tangan awak tu dipotong.

sedarlah. masa kita tuh tak lama dah.
kalau mati esok lusa macam mana?
memang la tak ganggu saya sangat pun. tapi ingat la.
amalan kita takde banyak mana sangat.
(teguran untuk saya juga)

so, berubah. buang-buang la sikap aneh tuh.
Tuhan yang layak nak judge semua tuh.
ini tugas saya dah tegur.
dan ingat, Allah maha Pengampun.

wallahu'alam.

No comments: