Friday, April 1, 2011

Berjawatan

Assalamu'alaikum w.b.t.


How are you guys doing? :D
 I hope you guys are as fit as fiddle. ( -.-' knon nk paktik idiom )


Cut it off.
OK, harini aku nak menulis? About jawatan. How do I get the idea?
Well, my friend, who is the Pengerusi from Kelab/Persatuan Something-something, told me. 
A junior mengadu dekat cikgu pasal aktiviti yg dilakukan. and that junior said this to him/her (jantina pun kena rahsiakan jugak!) :


"Aktiviti semalam yang hampa buat tak best. Lain kali kalau nak buat aktiviti, pi lah insult dengan cikgu dulu."

FIRST OF ALL, I'd like to laugh! Insult?! WTH are you saying kid? It's CONSULT. not insult! Funny lah -,-'

NEXT, to talk about the jawatan. 
Actually, to plan activities, it's not that easy. Sebab nanti kena fikir probabilities yang akan berlaku. Takut orang tak suka. Takut menyusahkan. Takut memenatkan. Takut kotor sangat. 

People can simply say, ish, buat la best-best sikit, this-and-that. Banyak komen itu-dan-ini, have you ever sit here at our places? Usually bila dah buat aktiviti, that's the best of all other choices yang ada. To make people enjoy themselves.
Of course, we do make mistakes. Yelah, segala jawatankuasa yang terlantik bukanlah perfect pun. Tapi, you sure know how to discuss with us what are other enjoyable activities we can do right? SUGGESTIONS ARE ALWAYS ALLOWED!
Jangan hanya tau komen tapi tak bagi langsung cadangan. 

Hmmm, ok, nak gebang sikit jawatan aku :

Girl Guides - Bendahari
Kelab Koop - Setiausaha
Rumah Sukan ( ALI) - Penolong Ketua Rumah

Is that gipang for youuu? OK, actually, I was voted. *winkwink* Ahaha, bukan bangga sangat pun. Bukan nya hebat sangat berjawatan kat sekolah. Tapi people have to understand, berjawatan is not that easy. Bila dah jadi rasa macam nak letak jawatan pun ada. Tapi, dah dipilih. And pelik jugak aku ada orang undi aku ehe. Sebab it's hard. Tambah pulak aku yang jenih tak gheti nak manage masa nih -.-' laguni laaa. However, takkan nak lari dari tanggungjawab. Kalah before berjuang? It is NEVER in my book.

Hm, hampa taktau whoa. Ingat bila ada aktiviti senang-senang pi buat aktiviti ko-ku terus ka? We have to discuss it first tau dakk. Uhukkk. Aku paling aktif dalam Guiders lah kot. Pasal dalam fisrt semester nih kan dok ada aktiviti Unit Uniform ja. So, memang kalut jugak lah. Kena tolong check kehadiran. Kena tolong pi susun buku hampa tuh dekat bilik Koku, ingat senang ka pa? Banyak! Lepas tuh, segala aktiviti, kena plan. Kena tanya cikgu this and that, phewwww. Ponat doe. Boleh kurus jugak ah.

Bukan lah nak mengungkit kannn, tapi, cuba-cuba lah faham sikit. Dan, bila nak komen, sila lah guna proper way. Toksah dok jadi kaki report-retort segala. Esok hampa mai jadi jawatankuasa tertinggi kelab/persatuan memasing. Rasa tengok. 

And ya, to adik-adik Guiders, if we - the seniors ever buat aktiviti yang membosankan, sorry. Not that easy. Kalau ada suggestions, amatlah dialu-alukan :) 

Again, am not perfect. This post might be bored to you. But it's something. Yang boleh jadik cerita lah pada aku. Eheh :P Baik dari Allah, buruk dari my weakness.


p/s : esok merentas desa - SMKA Al-Irshad :) Jomm ramai-ramai! ALI! RUN AND DON'T STOP :)

Love, 
Fartvxqhlovate :)

2 comments:

meer_a said...

sangat suka ngan entri..sbb tahun lps pun saya pengang jawatan yg sgt byk...problem pun lebih kurang sama la..tp,alhamdulillah masih boleh manage dgn baik.

cik HUSYI said...

sedih bila usaha kita nak buat some event x diberi kerjasama y baik~