Tuesday, January 31, 2012

Aku dah pernah terlanjur,


Assalamualaikum wbt ;)
First of all, please do not judge an entry by its title :)

Harini rasa nak bagi tazkirah sikit, haha. Though aku sedar je diri aku tak sebaik mana, tapi the feeling to share and tell is high. Tk boleh nak control. So it brings me to this title yang agak ganas, yang people may have made a negative thinking at it at their first sight.

Dewasa ini ( a very skema intro), when we talk about isu terlanjur, people will think,
OH, dia buat seks.” “Dia berzina” “Dia buat benda haram” Dia buat itu dia buat ini dan bla3 lagi.
So, apa yang fact pasal mentality kita, [ Malaysian mostly, anak muda] IS, kalau cakap terlanjur je, orang tu pernah berzina physically. Buat seks secara haram tanpa akad bagi menghalalkan hubungan seks antara lelaki and perempuan yang halal berkahwin. Tu je.

well, tu je? Itu sahaja? Hm.OK. Harini aku berminat nak buat entry yang lemah lembut so that people could think!

Masa aku form 1, kak dorm aku pernah bagi aku baca satu buku. Dalam buku tu ada short story, tentang keterlanjuran seorang lelaki dan seorang perempuan. Buku tu buku rujukan syariah kot, tapi diselitkan cerita tu in the end. What makes it interesting is, keterlanjuran yang diorang lakukan isn’t that big kalau nak fikir melalui gaya pemikiran masyarakat kita. The guy admitted how guilty he felt to be in love with the woman he loves. In which, they had a relationship. Hubungan yang tak sah. Tak terikat. Bercinta.
Lelaki tu rasa bersalah sebab dia terlanjur BERCINTA dengan perempuan tu. In the end, they decided to break up. Sebab telanjur bercinta. I copied this one when I was 13! Masa form 1, the speech from the guy’s mother ;

“ I haven’t found any entry in Islam that permit what you are doing right now. I haven’t heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there’s no relationship between male and female except for what is very important and official between them. So, may I know what kind of relationship you are having right now & I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have learned until now, not a single phrase, nor a word.”


Aku baca tu aku ingat lagi rasa nak tersedak. Sebab rasa macam banyak jugak berkawan dengan lelaki. Sampai sekarang -.-‘ susah nak elak. Tapi Alhamdulillah sebab aku takde any special relation with my kawan2 lelaki. Though I had it. ONCE. Once in a lifetime was enough to make me realize how tak penting pun berkasih sayang dengan  guys yang belum tentu jadi husband kita.
Then, nak sambung lagi speech mak lelaki yang terlanjur BERCINTA tadi ;

“ My sweetheart, If you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah hasted as wrong and proven false by the way Rasulullah SAW has taught us. A happy and blessed family come from Allah and you don’t even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can’t have a happy family if Allah doesn’t help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can’t expect Him to help you if you did a wrong step from the beginning.”

To read that, how do you feel? Apa yang kita pertahankan sebenarnya?
“biarlah bercinta pun asal aku tak buat benda tak senonoh”

Berapa ramaikah yang tersedar bahawa diorang dah terlanjur? Melakukan sth that Allah strongly prohibits? How many?
YES, I do agree. I’m not yet established. Belum melalui rona-roni kehidupan yang lagi mencabar, especially nak masuk university nanti inshaAllah. BUT, I’ll try. It’s worth a try kan?
So how? HM, renung-renungkan dan selamat beramal.
Bercinta? Ya, even I did that once. Aku pernah terlanjur BERCINTA, sorry. Though tak declare, tetap benda yang sama. In LOVE. Dulu jahil. Tapi inshaAllah lepas ni tak buat dah.
Because I strongly believe, that when the right time comes, the right guy will be there for me. And if he really wants to make me as his wife, he would make an effort to fulfill it.

INGAT ; You can’t expect Him to help you if you did a wrong step from the beginning.
Love,
Fartvxqhlovate.
Farzana Rosley.

4 comments:

mrs asrar said...

nice entry,, i like :)

fartvxqhlovate said...

thanks :D

hlovate said...

Actually, i dont get the main point of this entry. But its awesome bytheway. ^^

fartvxqhlovate said...

the main point is, ramai sbnrnya ats muka bumi ni yg dh terlanjur tnpa diorg sdr... sorry tk dpt nk smpaikn real point, :) and yeah thanks.