Sunday, February 19, 2012

Shippers are gonna ship, bro.

Assalamualaikum wbt.

Peeps, aku nobody k. Tp nk bahas sth la kan.

isu - fanatik Korea, ada sikit aku nak cakap. aku tak against isu ni. *in which aku pun perlu ditarbiah atas isu ni.

Ada satu benda aku nak nasihat sikit la. (i repeat, imma nobody. sorry kalau tk suka, hoho)
Hm, last year aku bukak buku usrah bebudak form 2 yang di-handle oleh f4 2011. (skrg f5 2012)
Few of them wrote their name in Hangul ( Korean alphabet) and hias buku tu semua dengan tulisan Hangul and bunga segala lah kan.

Then kak2 usrah tu komen cenggini :
"Ni apadia ni over fanatik sgt"
"tak payah fanatik sangat laa dgn Korea ni"

OK, tu aku marah. Sebab budak2 tu bkn tulis nama SUJU ke BIGBANG ke apa ke dlm tulisan tu. They wrote their names!

Kenapa bebudak f4 last year komen cenggitu? Pasal tak bukak minda.
Mohon kasi bukak luas sikit ye.
Kalau tak reti baca hangul tu, sila sila lah tanya junior tu dulu apa yang dia tulis.

Budak yg tulis nama in Hangul tu, aku puji banyak, sebab reti menulis Korea. In which, mungkin one day diorang boleh speaking in Korea too.

SO, tak rasa ke learning Korean and Hangul tu membolehkan diorang start satu proses pembelajaran, yang maybe one day diorang boleh tarbiah and dakwah those Korean people? Sebab Korea is a country yng penduduknya paling ramai Atheist!

Aku pernah kena torture sebab minat EMO masa f2. Aku tk boleh terima benda tu. Sbb masa tu, aku suka dengan photography. And those EMO pictures were real beauty. I can't deny it of course!

Of course there is something lacking. Sebab bebudak tu belajar Korea niatnya kerana minat and fanatik terhadap Korean dramas, Kpop, Kshows and segala bagai lagi la.. (aku pun macam tergolong dlm golongan ni je, haha)

Tapi, what if nasihat bebaik. And bagi la dorongan kepada budak tu untuk belajar Hangul. Nanti beso boleh gi Korea jadi pendakwah kat sana.

Bukan suruh dorong minat KPOP, tp suruh dorong belajar Hangul. Then that IS good.

Aku terasa tau kalau fanatik Korea dijadikan sebagai salah satu ISU besar and dijadikan sebagai masalah yg tk dpt dibendung.
actually, it can be cured. It's just a little hard.

Bab tu aku tutup mulut lah kan. Sebab aku pun masih payah nak tinggal Korea bagai ni.

So, AGAIN, mohon pandai bukak minda. And learn to ask. Hmmm, case's closed.

3 comments:

juzshiper said...

man,those f4 were ignorant..
hangul n kpop are 2 different things
haish..narrowminded btui~~

fartvxqhlovate said...

tau tkpa. dhla cek mmg kureng sikit dgn depa, hmmm.

juzshiper said...

kui3
besala tu,lumrah alam la kt eshad..