Thursday, January 17, 2013

Mus’ab Bin Umayr.


Assalamualaikum wbt all :) I think it’s been a long time since I post something beneficial on this blog. You know, I mean like REALLY beneficial, yang boleh strengthen our knowledge in our religion – Islam. This post below is actually not from me. I think my ex-KP shared it well. So I won’t edit it. I pressed Ctrl + C button dekat page Irshadian 0711 tadi, and I pressed Ctrl + V dekat THIS entry post. I don’t have much in my own knowledge to write, so I hope sharing it will give me some account :) InshaAllah. Sama-sama amek manfaat.

Let’s read! Mus’ab bin Umayr – by Asyraf Fauzi ( my ex-KP in Irshad)

Assalamualaikum. Ana baru selesai berusrah dgn kawan2 di DQ. Jadi ana nk kongsi sikit pengisian usrah drpd naqib ana td. Harap page ni x sunyi :)

Antum kenal x siapa Mus'ab bin Umair (sorry kalo eja nama beliau salah) ? Beliau sebelum memeluk Islam merupakan seorang yg sangat kaya, berwajah tampan dn digilai oleh ramai wanita. Tp setelah beliau memeluk Islam, kita x akan nampak beliau ni pernah menjadi seorang yg kaya. Hidupnya berubah 100%. Apabila ibu beliau tahu beliau memeluk islam, ibu beliau mengugut akan membunuh diri. Sebelum tu, ibu beliau telah bermogok lapar. Tp apa yg beliau kata pd ibu beliau? Kata Mus'ab "Kalo mak ada 99 nyawa sekalipun dan mak mampu membunuh semua 99 nyawa tersebut, ana xkan sekali kali meninggalkan Islam. Masha Allah. Boleh ka kita lafazkan kata2 mcm tu kalo kita ada di tempat Mus'ab?

Beliau juga merupakan sahabat terawal yg dihantar oleh Rasulullah s.a.w. untuk menjadi naqib di Madinah. Dalam satu riwayat, Mus'ab telah mengetuk setiap pintu rumah di Madinah untuk menyebarkan dakwah. Berkat kegigihan beliau, Baginda Rasulullah disambut baik ketika berhijrah ke Madinah.

Besarnya pengorbanan Mus'ab. Harap kita dpt ambil pengajaran: )

So that’s the rest :) I don’t know which part to conclude, but of course, we can ambil pengajaran! How strong actually our faith in Islam? (How strong it is FAR T__T) Sekadar cakap tak jadi apa, prove it. What would WE like to sacrifice for our religion? Allahu….. *teguran ni lebih kepada diri sendiri.

Apapun, kita amek manfaat What’s good, from Allah. What’s bad, comes from Acap (sebab dia yg tulis lol) and me jugak, sebab copy and maybe conclude it in a wrong way (?). *padahal didn’t conclude anything much pun. Hm. Wallahu'alam :)

Lots of love,
Farzanarosley.
Fartvxqhlovate.
Fareyfar.

No comments: