Saturday, February 26, 2011

3 Idiots.

OK, assalamualaikum :)


Semalam aku bukak internet, kerja biasa.
Bukak lah Youtube si AnwarHadi yang popular tuh.
Sebab kawan aku banyak dok minat dia. 
Dengan MatLutfi tu sekali.
Well, memang best jugak lah kan. Eheee :P
Bukan best jugak, tapi memang depa BEST :D
aku suka :D


Lepas tu kan, ada one of the vids of AnwarHadi tuh cakap,
dia tengah tengok cerita 3 Idiots.
Aku nih bukanlah kaki TV.
Malah begitu jarang bagi aku nak menonton sesebuah cerita.




*yang nih 3 Genius ok! :)

So, aku berminat jugak la nak tengok cerita 3 Idiots Hindustan tuh.
Memang sungguh cikai lah aku kan, aku mengaku -.-'
Aku terpikir nak tengok pun pasal budak kelas aku last year ada cakap best.


Maka semalam, aku mencari subtitle untuk cerita tu memandangkan kak aku dah download cerita tuh.
Tengok punya tengok sampai 2.30 pagi,
aku punya kesimpulan, memang BEST :)
Lakonan yang hebat dari mereka. *aku tktau nama -.-'


It's all about friendship, love and seriously, it's about the real life.


And kalau aku nak recommend dekat orang pun, macam aneh.
Pasal cerita tu dah lama kan. Eheee,
so, kot-kotla ada orang lagi cikai dari aku,
cepat-cepat tengok cerita nih :)


Best laaa :) I like^^




p/s : aku suka lagu Give Me Some Sunshine tuh :) 


Love,
Fartvxqhlovate.

Friday, February 18, 2011

I HATE YOU GUYS. AND I HATE MYSELF FOR HATING YOU GUYS. I'M SORRY.

Assalamualaikum w.b.t.

I never know that this year will be a year full of issues.
Entahlah. macam annoyed sangat dah.
and paling sedih lagi, tak pasal-pasal je aku blame orang yang tak salah.
Heh!

The 0711 is being issued again.tapi between the IS and IK jek. Tapi affected the whole form. kot.
Masalah! And I wasn't there. To present my class. I regretted it so much seriously.
Actually, it was none of the students fault to be blame.
But to stand from our side, please duduk kejap at OUR place!
What would you like to feel?
It was just last night I wrote that I'm certainly excited to fall in love with Arabic!
Semalam je bro. Bukan last year!
And there, goes the spit on me.
Not only me, but the whole classmates of mine.

Memang, people can simply said, takde sapa salah. 
I wasn't there, wasn't able to cry and sob together with my girls classmate,
wasn't able to reach the teachers to say that we don't want that change!
I wasn't there. But what I heard made me angry.
What I knew mad me mad. Extremely mad. 
and honestly, I blamed them. Those who're INNOCENT.
Sorry Iks, sorry elitious.

I felt it was unfair. What my friend told me.
How they were "discussing" in a very proper way.
Where there were two of them presenting my class while the others were all from their class.
And you know what's worse? The teacher was on their side. Supporting them.
This doesn't have to be this serious!
But they made this to be so.
If they were not bias to us. If and only if all the thoughts have gone,
I would have been smiling all the way here in Kuala Lumpur.
But what I got is just nothing.
I'm going back to Penang with a heart dirtied by hatred.
Towards my friends.
Tell you what? They're innocent. But I keep blaming them.
I hate myself for that.

Since I updated my status being so emo, I could not bare to see idayu and syahirah's comment.
They are both my real best friends.
How could we fight over this matter and let the friendship flew away just like that?
It's the school. I blamed the school then.

Nothing had happened till I made a choice to finish my unfinished reading over the journey throughout Sidney Sheldon's Bloodline. 

It's not a drama. It's a lifeline. Yet going to be tragic in our own way.
Everybody have their own feeling. For now, at least everyone wants to say that they're right.
You know what? Allah knows everything. He planned this all.
So, I'm just going to follow as how He arranged, as I know it's the best.

And most of all, I was emotionally disturbed by the news.
I decided not to talk too much with the IKs. Still, blaming them.
The truth is, we all yang supposed to be sad.
we all yang supposed to very mad, and yet we all yang supposed to cry.

And what's more important?
We'll still going to end up being the one who is wrong in their eyes.
HEH.
You guys win all the time.

You have no right to get mad of me. You guys have no right to hate me as how I should have hate you all.
You guys have no right to print this long entry to show the teachers on how rude I am towards you guys. To tell you, I don't hate you guys. I NEVER envied you guys. All I've been feeling all this while is, I hate is, THEY'RE UNFAIR TOWARDS US. 

You guys didn't ask to be born with beautiful brains. And so are we. Didn't ask to have just a little less beautiful brain from yours. 

END THIS ALL, HATE IS A VERY STRONG WORD. BUT, I SERIOUSLY HAVE A FEELING OF STRONG DISLIKE TOWARDS YOU GUYS. FOR ALL YOU'VE RECEIVED FROM THE SCHOOL AND YES, I'M SORRY FOR THIS. THIS IS WHAT I'VE BEEN FEELING.

COME, STAND AT OUR PLACE AND FEEL THE WAY WE SHOULD.
AKU MINTAK MAAF,
AKU TAKNAK KERUHKAN KEADAAN. TAPI NI APA YANG AKU RASA. 

DAN YA, my English is not as good as you guys'. Heh, aku sinis lagi?
Sorry. * tulus dari hati.
Aku sayang 0711 and I don't want this to happen.

I SERIOUSLY HATE MYSELF FOR BLAMING YOU GUYS. I BEG YOUR FORGIVENESS.

Love, Far.

Thursday, February 17, 2011

Pend. Sivik & Kewarganegaraan

Assalamualaikum w.b.t.


OK. Asyik tulis tajuk post dengan nama subjek je.
Habis takda keja la nih?
Err haha.
It's not that.
Aku bukan nya apa.


Aku ada cikgu sivik dekat sekolah aku :)
Cikgu baru. Tapi sungguh rajin.
The whole class memang amat malas lah.
Kalau cikgu tak datang, memang heaven!


*sungguh la bila cikgu takmai aku buat aksi nih :) heee.

Cikgu nih sebenarnya tak salah.
Dia sangat melakukan tanggungjawab dia :)
Aku rasa, dia layak diberi gaji lebih.
Sebab dia sungguh rajin! Aku salute dia dari sudut tuh.


Aku tak mengutuk ok. Saja je pun.
Niat aku post nih sebab aku kagum cikgu tuh. 
Padahal dia ajar sivik je pun.
However,
Buat masa kehidupan form 5 nih,
aku rasa aku suka ja semua :)
Maintain jek.


Apape pun, I'm living a good life for now :)


p/s : tolong pengetua buang satu masa sivik. tinggal satu cukup laaa. uhu. bukannya apa, dok terbiasa time sivik taun-taun lepas buat homework. so, bila taun nih kena buat kerja sivik time sivik, rasa aneh. HAHA.




Love,
Fartvxqhlovate :)

Bahasa Arab Tinggi.

Assalamualaikum :)


Hari ini lebih santai. Maybe nak bercerita.
Oh well, esok orang nak ponteng sekolah :P
HAHA. 


Kenapa Bahasa Arab Tinggi tajuk post aku?
Bukan sebab aku tinggi, bukan jugak sebab Idayu rendah.
*Idayu tuh kawan aku yang sangat bercita-cita nak tinggi dengan makan calcium hari-hari -.-'
OK, bukan kutuk, just kata. Jangan terasa ok dayu :P


Al-lughah al-'arobiyyah al-'aliyyah :)


Kenapa nihhh? Bukan nak buat suspen, saja nak buat poyo.
Aku cuma nak cakap aku dah jatuh chenta dengan BA nih :P


* I love Arabic^^ ok, ni Damia kot. heee :) hiasan :)

Dulu masa lower from aku dok gila bahasa Korea sangat.
Sekarang pun dok gila je lagi bahasa korea, and at the same time suka jugak arab nih.
Sebab bahasa arab nih agak mudah.


Actually, aku taknak keluar dari sekolah nih aku menyesal pulak duduk 5 tahun tapi takde kelebihan yang satu tuh. Satu extra bahasa. Bila dah besar nih, bangga tau boleh bahasa arab. masa lower form dulu i was like, euh. ada apa pada bahasa arab?. masa tuh the thought about it's bahasa syurga, or it's allughatul quran ditolak tepi dulu. I ignored it.


Tapi serius. Sekarang saya suka Bahasa Arab.
Walaupun PMR saya, BA Komunikasi saya : C.
Saya berani berjanji dengan diri saya untuk A+ for Bahasa Arab Tinggi in SPM.
InshaAllah! Aminnn.
Not being over-confident, sekadar meyakinkan diri yang aku boleh!
Sebab aku faham sesangat apa yang ustaz ajar since last year.
Balaghah, qowa'id and saraf.


Last tuesday, we just finished whole bab dalam Balaghah :D HAHA.
Malaslah kan. Finished dengan faham pulak tuh.
Bukan bangga, sekadar gembira :)


so, people out there yang kalau tak suka arab or anggap arab nih susah, berbanggalah dengan bahasa arab nih. bahasa syurga. tambah pulak, paling best, bila speaking arab kat lua, orang tk fhm :) heh. bukan poyo, cuma it's a gift. kelebihan. use it.


that's it. 


Love,
FARTVXQHLOVATE :)

Monday, February 14, 2011

10 Fadhilat Berselawat ke Atas Nabi

Assalamu'alaikum.
Sollu 'alan nabi kum :)
Fi ha zal yaum, huwa yaumil karim, 
which is, Maulidur Rasul :)
Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Rasulullah S.A.W, Nabi Muhammad :)


I went to Kuliah Maghrib before I posted this entry.
Well, Ustaz was in between,
to talk about the 'haram' of Valentine's, or to speak about berapa banyak benefits kita dapat dengan berselawat ke atas junjungan besar kita :)


So, his choice was great enough. Yelah, kalau kita taktau berapa banyak dan best-nya kelebihan bila kita berselawat, kita tak begitu terdorong kan nak buat.


*tak susah kan? padahal ada 500++ selawat. yang kita tau, yang ni ja.


This is it.


10 Fadhilat Berselawat ke Atas Nabi


1. Allah kurniakan rahmat.
  - bila Allah kurniakan rahmat, means Allah sayang orang tu. bila Allah sayang, Allah akan bagitau Malaikat, bahawa Allah sayang that somebody. Maka Malaikat pun diwajibkan untuk mencintai that somebody. How lucky that person. Malaikat pun berebut-rebut turun ke dunia untuk cari manusia yang Allah cintai itu. *bila Allah sayang, semuaaa orang sayang! :)


2. Menerima syafaat Nabi Muhammad.
  - kita selalu dengar yang nih. tapi kita buat ke tak? kalau kita tak selawat kepada Nabi, kita tak ingat kepada Nabi, macam mana Nabi nak tolong? Na'uzubillah. 


3. Malaikat akan mengawasi.
  - bila Malaikat ikut kita, kita akan terpelihara dari sebarang dosa and bala bencana. ada cerita kan? yang perempuan tak dirogol sebab perogol tuh nampak perempuan tuh jalan dengan dua lelaki kan? Subhanallah :) 


4. Jauh dari kafir and kita takkan jadi munafiq.
  - Yang jadi kafir tuh dah teruk. tambah Al-Munafiqun. Lagi lah terok. Mintak jauhhh -.-'


5. Menghapuskan dosa dan kesalahan.
  - bila kita banyak berselawat, insyaAllah kita lebih terdorong untuk buat benda yang baik je. Sebab bila kita berselawat, kita ingat Nabi. Yang kita tau, sifat Nabi tuh Mahmudah je kan :) yang tuh yang kita akan follow insyaAllah.


6. Menolong menjadikan hajat dan impian terlaksana
  - haaa, yang ni sesuai untuk semua peringkat umur! nak success, ingat Nabi :)


7. Bercahaya luar dan dalam (zahir dan batin)
 - sifat Nabi tuh bercahaya. mengeluarkan kita dari kegelapan. bila kita ingat Baginda, insyaAllah, kita jauhla dari kegelapan.


8. Selamat pada hari kiamat.
  - bila dah selamat, ustaz tuh kata, bila kita masuk syurga, Nabi yang akan sambut kita :)


9. Masuk syurga Allah.
  - benda nih pasti lah kan. sebab bila kita ingat Nabi, Allah sayang, bila Allah sayang, masuk syurga! :)


10. Salam daripada Tuhan.
  - akan sampai salam dari Allah kepada dia :)


That's what I got from the kuliah maghrib tadi. Masa abah ajak tuh, macam malas jak. Siap buat muka lagik. Tapi bila dah pi, dapat pengetahuan baru macam nih, memang bersyukur lah :) Tambah pulak boleh share dengan orang, lagi la best.


Jadi, renung-renungkan dan selamat beramal! :)


Love,
Fartvxqhlovate.

Saturday, February 12, 2011

Valentine's Day :)

Assalam.


OK.
benda ni haram.
everyone knows that.
dah tahu, jangan buat ok? 


Btw, Valentine's Day ni memang tak boleh disambut bagi
the muslims.
Seperti kata Timbalan Perdana Menteri dalam Buletin Utama semalam,
Valentine's Day adalah tidak sesuai bagi umat Islam.
Bukan niat menghina agama lain.


Arahan beliau hanyalah kepada the Muslims kan.


OK OK.
Aku rasa happy bila mendapat semangat nih.
In which, ramai orang sekeliling aku yang takde lah buta sangat nak menilai hari Valentine nih.


Happy bila 33+ like my status :)


*click to enlarge.

People out there.
Jangan lah celeb.
Taknak lah diluar sedar beribu orang kufur.

*this post untuk myself jugak. pegangan in the future.

Love,
Fartvxqhlovate.

Aku tak suka Mubarak tuh.

*left, Zlatko Buric (Yuri Karpov)-2012. *right, Hosni Mubarak.
Assalam.

"Aku tk suka Mubarak tuh" - sorang kawan aku cakap.

then aku pun terkejut. Oh, dia nih hebat.
ambil tau jugak hal dunia. aku taktau pulak.
so, aku pun tanya.

"weh, aaa. kenapa yeah? orang meluat dengan dia tuh?
dia macam Hitler ka apa?"

Kawan aku dengan muka seposen jawab,
"TAK ah. Muka dia macam mamat gemok Russia dalam cerita '2012' tuh.
Sebab tuh aku meluat tengok."

"errrr -.-' " 

Karut betul kawan aku nih.
HAHA :D

yang aku tau,
Mesir dah free sekarang.
Oh tahniah.
Semoga aman dan selamat kembali.

LOVE,
Fartvxqhlovate <3

Wednesday, February 9, 2011

This guy, he was so strong.

I rarely do blogwalking.
I only follow those who followed me.
It's due to my 'kesibukan'.


However, last might my along showed me a blog of a guy.
He was a cancer fighter.
He was a doctor.
And what I know is,
he was so strong.


Selalu rasa diri macam diberi ujian paling teruk.
Padahal, ada orang yang diuji dengan ujian yang lagi berat.
Yet, he was so tough!


Al-Fatihah buat arwah, Mas Afzal.


This is his blog :
Not a primrose path.
Not the primrose path...

Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.
His mother is the one who update the latest entry.


Stay strong,
SPM is just a small ujian on earth.
Get your life teenagers.
Be strong.
Feel weak so, back to Him.




Love,
Fartvxqhlovate.

So Fashionable!

Assalam! :)


Hari ni aku nak cakap. 
I'm so excited youuu!
I suka gila fesyen tuh.
Smart! Gempak-seksi-meletup!
Memang hebatt gila bagai!


Heh!
LAWA gila.
*gambar yang related to post. tapi aku google gmbr ni oke. bukan aku yg snap.

What the hell?
Nak pakai tudung, pakai seluar molek-molek.
Nak pakai legging, jangan pakai tudung!


Sinis? Kasar?
Oh kamon la. SOR-RY lah.
Aku tau baju aku takde la labuh takat lutut.
Tapi, pakai lagging dengan tudung?
Oh come on girls.
Grow up.


Tak lawa pun. HUDOH!




Hate,
Fatvxqhlovate.

Wednesday, February 2, 2011

Emosi senget

Salam'alayk.


Ok.
Sorry emosi memang tak stabil.
Plus, malas gila.
Eheh.


Sir aku nak pindah.
Tapi these days banyak je spend time dengan sir,
so, rasa macam dapat banyak dah input.
Tapi masih belum cukup la for sure kan.


Btw, thanks 5 IS <3 
Dah rasa ke'best'an to be one of you guys :)
The farewell party for sir was great.
and thanks Mel for Chocolate Indulgence.
Yeaa I said I want cheesy one,
tapi aku sukaa jugak choc indulgence tu :D
heee. memang terbaikkk ah!


Lepas tuh,
emosi tak stabil jugak.
Cuti tapi homework banyak.
Aku tak mengeluh ok.
Cakap je.
Heh.




Lagi,
Aku masih senget emosi,
sebab kedek-kedek nak balik Australia dah esok :'(
Dengan kaklang sekali.
Aaaaa, will miss you guys :)
Very happy to spend few days with you guys.
big time :')


And that's it.
Aku nak habiskan homework yang tergendala sebab PingPong haritu.
Anyway lupa nak announce,
aku kalah bermaruah untuk both single and beregu. 
Ahaha.
Single :
Irshad 2 VS 3 Bakti
Beregu(with Amiera) :
Irshad 1 VS 3 Khairiah


We got sokongan padu. That's good enough :) 
Thanks Irshadians <3


Thankyouuu.


P/s : dan yaaa! Puteri NurHannani, sorry banyak okayy.
I know your birthday bulan Feb, just lupa the date jak.
Jangan nangis. eheh.
4/2! OK Tak lupa dah :D




OK.
LOVE,
Fartvxqhlovate.