Tuesday, January 31, 2012

Aku dah pernah terlanjur,


Assalamualaikum wbt ;)
First of all, please do not judge an entry by its title :)

Harini rasa nak bagi tazkirah sikit, haha. Though aku sedar je diri aku tak sebaik mana, tapi the feeling to share and tell is high. Tk boleh nak control. So it brings me to this title yang agak ganas, yang people may have made a negative thinking at it at their first sight.

Dewasa ini ( a very skema intro), when we talk about isu terlanjur, people will think,
OH, dia buat seks.” “Dia berzina” “Dia buat benda haram” Dia buat itu dia buat ini dan bla3 lagi.
So, apa yang fact pasal mentality kita, [ Malaysian mostly, anak muda] IS, kalau cakap terlanjur je, orang tu pernah berzina physically. Buat seks secara haram tanpa akad bagi menghalalkan hubungan seks antara lelaki and perempuan yang halal berkahwin. Tu je.

well, tu je? Itu sahaja? Hm.OK. Harini aku berminat nak buat entry yang lemah lembut so that people could think!

Masa aku form 1, kak dorm aku pernah bagi aku baca satu buku. Dalam buku tu ada short story, tentang keterlanjuran seorang lelaki dan seorang perempuan. Buku tu buku rujukan syariah kot, tapi diselitkan cerita tu in the end. What makes it interesting is, keterlanjuran yang diorang lakukan isn’t that big kalau nak fikir melalui gaya pemikiran masyarakat kita. The guy admitted how guilty he felt to be in love with the woman he loves. In which, they had a relationship. Hubungan yang tak sah. Tak terikat. Bercinta.
Lelaki tu rasa bersalah sebab dia terlanjur BERCINTA dengan perempuan tu. In the end, they decided to break up. Sebab telanjur bercinta. I copied this one when I was 13! Masa form 1, the speech from the guy’s mother ;

“ I haven’t found any entry in Islam that permit what you are doing right now. I haven’t heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there’s no relationship between male and female except for what is very important and official between them. So, may I know what kind of relationship you are having right now & I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have learned until now, not a single phrase, nor a word.”


Aku baca tu aku ingat lagi rasa nak tersedak. Sebab rasa macam banyak jugak berkawan dengan lelaki. Sampai sekarang -.-‘ susah nak elak. Tapi Alhamdulillah sebab aku takde any special relation with my kawan2 lelaki. Though I had it. ONCE. Once in a lifetime was enough to make me realize how tak penting pun berkasih sayang dengan  guys yang belum tentu jadi husband kita.
Then, nak sambung lagi speech mak lelaki yang terlanjur BERCINTA tadi ;

“ My sweetheart, If you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah hasted as wrong and proven false by the way Rasulullah SAW has taught us. A happy and blessed family come from Allah and you don’t even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can’t have a happy family if Allah doesn’t help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can’t expect Him to help you if you did a wrong step from the beginning.”

To read that, how do you feel? Apa yang kita pertahankan sebenarnya?
“biarlah bercinta pun asal aku tak buat benda tak senonoh”

Berapa ramaikah yang tersedar bahawa diorang dah terlanjur? Melakukan sth that Allah strongly prohibits? How many?
YES, I do agree. I’m not yet established. Belum melalui rona-roni kehidupan yang lagi mencabar, especially nak masuk university nanti inshaAllah. BUT, I’ll try. It’s worth a try kan?
So how? HM, renung-renungkan dan selamat beramal.
Bercinta? Ya, even I did that once. Aku pernah terlanjur BERCINTA, sorry. Though tak declare, tetap benda yang sama. In LOVE. Dulu jahil. Tapi inshaAllah lepas ni tak buat dah.
Because I strongly believe, that when the right time comes, the right guy will be there for me. And if he really wants to make me as his wife, he would make an effort to fulfill it.

INGAT ; You can’t expect Him to help you if you did a wrong step from the beginning.
Love,
Fartvxqhlovate.
Farzana Rosley.

Monday, January 9, 2012

What Does Your Style Say About You?

Quiz time again! - Quizilla :)

Pick which outfit MOST appeals to you:

 band t-shirt, skinny jeans, converse/vans 

Which stores would you be most likely seen at?

 Target, Walmart, anywhere that sells clothes, honestly. 

Finally...which color do you wear most often? (And YES, this does make a difference!)

 doesn't matter, as long as it's comfy 

RESULT : 

You're sensible!

Based on the answers you chose, comfort is your number one priority, which is awesome! You choose stuff that is simple and functions well. You spend your money wisely-which means extra cash for more important stuff! :)

My comment :

It's a good result! Haha since it's a positive result :P
Well, I honestly am an easy going person. I wear anything simple, as long as it covers my aurat. Of course, like other girls, I would like to be fashionable. But my fashions usually brings no harm; I never spend lot of money to buy 'em. However, life is easy. We need to make it simple :)


Love,

Farzana Rosley

Fartvxqhlovate.

Halalkan ilmu yang diajar kepada saya

Assalamualaikum w.b.t to all :)

Dalam kesibukan harian yang ada hari jadi babysitter, ada hari jadi maid and ada certain day jadi penanam anggur, tiba-tiba teringat nostalgia tahun lepas; 2011.
Tadi petang pergi sekolah hantar barang kat adik aku. Then aku extend leher aku sepanjang boleh ke arah ASPURI. Mana tau adik-adik dorm kesayangan tayang muka.

Rindu moments masa bersembang sakan dengan adik-adik dorm and adik lain. Entah bila lagi nak buat comeback kat Irshad. HAHA :P
Tapi kecewa besar harini. Just nampak adik-adik berwajah baru yang secara sahnya tak kenal aku, with blurred faces, dengan tudung masih putih berkilat, aku boleh buat konklusi pantas, they're newbies :) the 2012s.

Not to forget, sempat pusing ke arah Surau Al-Ansori ( pusat ilmu-ibadah-ukhuwah). Nampak surau penuh tadi. Ada kereta Cikgu Hayati kat depan surau. Aku zoom in ke dalam surau. OH! Si baju hijau, HAHA the prefects were having their meetings :)
Kalau aku still Irshadian tadi, aku tau masa tu aku tengah sibuk su'uzhon dengan pengawas. HAH, entah-entah ada spot-check. Then baru nak fikir sama ada that week aku suci dari segala barang haram or not. 
However, aku dah tak perlu lalui lagi semua jenis gentar tu. Alhamdulillah, time passed, things happened and I'm a grown-up girl. Masih maintain muda, tu real fact, tapi masih mentah untuk tempuh the new world after this.

Then saat-saat ni mula la nak timbul rindu. Wah (ayat bunga tak? HAHA)! Dan ada cerita disebalik rindu tu. Mungkin teringat ustaz yang selalu pandang muka aku dengan muka tak berperasaannya, tapi aku menangis bila dia tak ajar kelas aku :') Tapi tu cerita dulu. Ajar kelas aku or not, he's still my ustaz :)

Masa nak ambil SPM last year, semua Fivers 0711 the Ambassadors sibuk pergi mintak redha cikgu. Yelah, dah nak exam. Nak mintak cikgu-teacher-ustaz ampunkan segala salah and halal segalanya.

Masa mintak maaf, rasa sayu memang ada. Yelah, aku bukan student baik. Masa f1 sampai f3 asyik buat pemberontakan besar-besaran. Bila dah f4 baru besaq sikit haha, then the real life began.

Then we asked for apology. Kami mintak semua cikgu halalkan ilmu yang diberi. Well, sebenarnya kami pilih ayat yang salah. Tak sesuai.

Kata ustaz, ilmu itu milik Allah. Allah suruh kita ambil apa yang Dia nak bagi. 
Maka ilmu yang kita dapat selama ni memang lah sudah halal! Yang ustaz perlu lakukan hanyalah dengan memaafkan segala sikap degil-buas kami dan meredhai segalanya kepada kami.

So, apa motif bercerita? Hm, takda motif. Ilmu itu milik Allah.
Dah halal. Apapun, I miss my teachers there in SMKA Al-Irshad. I mean, the sweet moments we got there :)
Doakan saya terus kuat melayari bahtera hidup.

Love,
Farzana Rosley
Fartvxqhlovate