Saturday, April 23, 2011

Islam dan Melayu – Peribahasa 1

Salam’alayk. How are you guys doing?

Peribahasa yang ingin aku bahaskan di sini ialah ‘Jangan jaga tepi kain orang’
I have to admit for thousand times, I do like most of the Malay quotes. Sebab they’re really good. But some of them are not supposed to be something yang menjadi pegangan. Salah satunya ialah Peribahasa yang telah aku tulis kat atas tuh, ok la I repeat : Jangan jaga tepi kain orang.

Dengan Peribahasa nih, one incident, a case that appeared to be at the front page of the newspapers in Malaysia, crossed my mind. Nak tau isu apa? Isu the kid yang aged around 3-5 years old yang kena tendang dengan bapak dia macam main bola and the saddest thing is the incident was witnessed by the villagers, BUT THEY DID NOTHING! Alasan depa : they tried, tapi the father said, they should not bother. So, depa pun terus tengok jela. Sampai lah that kid died, dengan cara yang sangat kejam. Huihhhh! Now, the peribahasa relate here.

Ada dua keadaan di mana kita sepatutnya pegang Peribahasa tu, and when do we supposed to NOT bother that Peribahasa.

Keadaan 1 : aku nak bagi contoh the vlog – Fiqlipashensem yang cakap pasal anti budak pavilion entah apa tuh. OK, in that condition, he got the point. Aku cakap ni bukan bermaksud aku sokong dia, tapi cuba la husnuszhon sikit dengan budak-budak yang melepak tuh. Mana tau depa tengah buat study group, tapi tak pegang buku. Errr, ok agak kurang bernas, tapi just make it so. Macam what the vlogger – Aimanazlan cakap, we have to make 70 excuses for people. 70 excuses tu Sebenarnya nak latih diri kita untuk husnuszhon terhadap orang lain. In this issue, we can say, ‘Jangan jaga tepi kain orang’. Make it so. This is what I feel la. Tapi kalau depa lepak sampai masuk time semayang Jumaat bagai, what if hampa pi and ajak depa pi solat? Dari dok buat anti-page. That’s just.... nothing. Aku cakap berdasarkan apa yang aku rasa ja. Pasal aku orang Penang, nak pi Pavilion tuh, mintak mahap la. Setaun sekali la kot. Takpa, to those kaki lepak at anywhere, nanti aku bagitau hampa adab melepak dalam Islam. InshaAllah bila aku free ok. Ehe.

Keadaan 2 : Issue tadi yang aku cakap tuh. Pasal budak kecik kena sepak dengan bapak dia yang sungguh amat sangat what the tak bertanggungjawab and whatsoever lah! Aku rasa geram bila tau yang penduduk kampung tu just terus tonton macam tengok wayang lepas bapak dia bagi amaran; Jangan sibuk! Oh my God, sungguh tak pi sekolah. I don’t know what to say. I’m just scared that one day, satu hari nanti, dekat akhirat, that little kid, tuntut dekat orang kampung tuh for what they did. As they did NOTHING. Why should a group of villagers is scared with a father? Mamat tuh singular! You are plural, FIGHT! This time, tolong Jangan cakap : Jangan la jaga tepi kain orang. Oh sorry, memang mintak kasut -.-‘ This time, you don’t have to make it husnuszhon. Takkan lah that father is teaching his kid how to sepak bola? Oh-no, I have to-husnuszhon with-this-father. Maybe he want to teach this kid blablabla. What the fish. That’s just NOT good. Kalau macam tu pemikiran orang Islam Malaysia sekarang, then we can predict how Malaysia is in the future.

OK, always remember that there are some quotes of Malays yang kita tak boleh jadikan pegangan. Make it so. Tak susah. Jadikan The Holy Koran and Hadith as our pegangan. 

Easier.

InshaAllah. Nasihat untuk diriku jua. Yang baik datang dari Allah, yang kurang baik is always from my weakness.

Love,
FARTVXQHLOVATE.
fareyfar.

Saturday, April 16, 2011

WOMEN – GIRLS – LADIES and TIME OF THE MONTH!

First and foremost, Assalamualaikum w.b.t. and hello there.

This post is actually dedicated to all women-girls-ladies around the world. Tambah pulak ada lagi ayat selepas tuh : TIME OF THE MONTH. Firstly nak cakap, ini bukan entry yang censored. Tak pernah aku berminat nak tulih benda-benda kotoq ok.

Kenapa aku nak tulis? Pasal aku perempuan, dan aku nak segala jenis manusia yang sama jenis kaum dengan aku ni sedar diri sikit. Sorry kalau kasar, but it’s reality. *Padahal post ni bukan ada apa sangat pun.

Aku ada sorang kawan. Aku boleh kata kamceng la dengan dia. Sapa dia? Sorry aku tak boleh bagitau. Pasal yang aku nak tulis ni ialah sifat buruk dia. Yang kena jadi pengajaran.


Sifat buruk dia yang aku nak cakap ialah, her emotion when it’s her time of the month. Time of the month! Tau kan apaaa? Kalau taktau meh nak bagi kasut -.-‘ It only happens to women/girls when they reach puberty.

She’s a good friend I have to admit. But when it comes to her time of the month, she speaks rudely to me, cakap endah tak endah buat aku rasa macam nak bagi makan kasut free, tarik muka empat belas ingat lawa habeh lepas tuh boleh pulak merajuk mintak orang pujuk?! Hello! I wasn’t born to persuade those who sulk. Please go somewhere else and get drowned! OK, sorry aku mengata hang macam ni, tapi aku memang sakit hati when it comes to YOUR time of the month!

What the fish la aku pun kena menghadapi perubahan hormone masa hang punya pituitary gland dekat otak dok hantaq isyarat ke hang punya ovary for perubahan hormone? (Konon hebat Bio, padahal baru belajaq pasai nih :P)

Ladies around the world, tolong sedar one thing, when it comes to OUR time of the month, please consider perasaan orang lain. Memang la supposedly orang lain yang kena faham kita tuh tengah mengahadapi perubahan hormone, tapi kalau dah tiap-tiap bulan asyik kena hadapi benda yang sama, orang lain pun reti sakit hati haih.

Tolong sedar yang orang lain pun menghadapi benda yang sama every month. Tapi orang lain takdak pulak nak bebai-bebai cakap kasaq ngan orang tahap overloaded sangat.

Even I have my time of the month, tapi takdak pulak aku nak jelling-jeling kat hang, cakap kasaq, lepas tuh tarik muka ikut suka. There might be some kind of people like this dalam kalangan kita. So, if this post got readers, tolong sedar one thing. Jangan asyik nak orang je yang kena faham kita. Ingat perasaan orang lain sama.

Thank you.

Love, Fartvxqhlovate.

Kemalangan yang mengubah hidup aku.

Salam’alayk. 
Mungkin ada yang sudah maklum, and maybe ada yang tak. OK, kalau you’re the people around me, of course, you knew it. Kalau taktau, meh nak cecita sekali lagi.

Tanggal 11 April 2011, merupakan tarikh yang berjaya mengubah hidup beta. 100%! Kalau ikutkan, I was about to cry la. Tapi to think twice, it was my own fault. And it happened. So it became takdir. Apalah dayaku nak mengubah semua tu kan. Ehee, (ok, aku masih belum bagitau apa yg berlaku! Sorry melalut)

11 April tu, aku accident. Kalau ikut bahasa sebenar, jatuh moto je pun. Meh nak cecita detail. Pasai aku dah tak larat hari-hari dok Jawab soklan hampa. Haihh-,-‘ Kisahnya, ber mulaaaaaa. Begini,

*jatuh motoo. ahaha,

It was 7 am – sekolah masuk 7.20 – so, pecut – depan aku ada bus- pi belah kanan nak potong, ada keta datang berduyun – pi belah kiri – nk potong belah kiri – bawak 90 km/h – nmpk tiang elektrik – brek mengejut – gedebangggg! JATUH MOTORRR. – nangis – bangun cepat2 – ada sorg pkcik mai tlg – nangis lagi – pkcik tu tlg angkat moto – nangeh lagi – say thanks to that pkcik – nangis lagi – naik moto balik – cancel plan nak pi sekolah – nangih atas moto heading home – sampai rumah – nangis – kena marah – mak bwk pi klinik – doctor check tkda apa – cuci luka – tiba2 pengsan – nangeh lagi – masuk hospital – xray bla3 – dok hospital 3 hari – khamis pi sekolah. [TITIK]

Tu je pun cita dia. Accident tuh tak parah sangat. Anggota badan aku yang belah kanan luka teruk gak la. Tapi still functioning Alhamdulillah. Glad to live and breathe with the same air as how you guys do, Alhamdulillah again.

And what makes me sayyyyyyy it changed about a WHOLE life of mine? Well, the link is like this :

Aku anak dara – naik moto laju – accident – tkleh naik moto dah – kena berulang – padahal aku tkdak masalah ja anak naik moto lagi! – mak aku tkleh hntar everyday – MASUK HOSTEL.

The feeling is like, OHMYGODDDD. I have a life, and it turns to nothing when it comes to be a hostel student! What the -.-‘

OK! Jangan simply jump into conclusion to read what I said. Ok, things were like this, I was a hostel kid. And I was forced to be a berulang kid when I was form 3, and I’ve used to live as a berulang kid for aboput 2-3 years. And now, I’m form 5, and again, I’m forced to be a hostel kid. AGAIN. The feeling is just the same. I was forced. And I feel bad. Very bad. 

Sedih.
Takdir. Faith. OK, ;(
Maybe it’s good for me, and He knows well. Come hell or high water I have Allah.
OK, I’m still feeling blue :’(

Salam’alayk.

LOVE, FARTVXQHLOVATE.

Friday, April 1, 2011

Berjawatan

Assalamu'alaikum w.b.t.


How are you guys doing? :D
 I hope you guys are as fit as fiddle. ( -.-' knon nk paktik idiom )


Cut it off.
OK, harini aku nak menulis? About jawatan. How do I get the idea?
Well, my friend, who is the Pengerusi from Kelab/Persatuan Something-something, told me. 
A junior mengadu dekat cikgu pasal aktiviti yg dilakukan. and that junior said this to him/her (jantina pun kena rahsiakan jugak!) :


"Aktiviti semalam yang hampa buat tak best. Lain kali kalau nak buat aktiviti, pi lah insult dengan cikgu dulu."

FIRST OF ALL, I'd like to laugh! Insult?! WTH are you saying kid? It's CONSULT. not insult! Funny lah -,-'

NEXT, to talk about the jawatan. 
Actually, to plan activities, it's not that easy. Sebab nanti kena fikir probabilities yang akan berlaku. Takut orang tak suka. Takut menyusahkan. Takut memenatkan. Takut kotor sangat. 

People can simply say, ish, buat la best-best sikit, this-and-that. Banyak komen itu-dan-ini, have you ever sit here at our places? Usually bila dah buat aktiviti, that's the best of all other choices yang ada. To make people enjoy themselves.
Of course, we do make mistakes. Yelah, segala jawatankuasa yang terlantik bukanlah perfect pun. Tapi, you sure know how to discuss with us what are other enjoyable activities we can do right? SUGGESTIONS ARE ALWAYS ALLOWED!
Jangan hanya tau komen tapi tak bagi langsung cadangan. 

Hmmm, ok, nak gebang sikit jawatan aku :

Girl Guides - Bendahari
Kelab Koop - Setiausaha
Rumah Sukan ( ALI) - Penolong Ketua Rumah

Is that gipang for youuu? OK, actually, I was voted. *winkwink* Ahaha, bukan bangga sangat pun. Bukan nya hebat sangat berjawatan kat sekolah. Tapi people have to understand, berjawatan is not that easy. Bila dah jadi rasa macam nak letak jawatan pun ada. Tapi, dah dipilih. And pelik jugak aku ada orang undi aku ehe. Sebab it's hard. Tambah pulak aku yang jenih tak gheti nak manage masa nih -.-' laguni laaa. However, takkan nak lari dari tanggungjawab. Kalah before berjuang? It is NEVER in my book.

Hm, hampa taktau whoa. Ingat bila ada aktiviti senang-senang pi buat aktiviti ko-ku terus ka? We have to discuss it first tau dakk. Uhukkk. Aku paling aktif dalam Guiders lah kot. Pasal dalam fisrt semester nih kan dok ada aktiviti Unit Uniform ja. So, memang kalut jugak lah. Kena tolong check kehadiran. Kena tolong pi susun buku hampa tuh dekat bilik Koku, ingat senang ka pa? Banyak! Lepas tuh, segala aktiviti, kena plan. Kena tanya cikgu this and that, phewwww. Ponat doe. Boleh kurus jugak ah.

Bukan lah nak mengungkit kannn, tapi, cuba-cuba lah faham sikit. Dan, bila nak komen, sila lah guna proper way. Toksah dok jadi kaki report-retort segala. Esok hampa mai jadi jawatankuasa tertinggi kelab/persatuan memasing. Rasa tengok. 

And ya, to adik-adik Guiders, if we - the seniors ever buat aktiviti yang membosankan, sorry. Not that easy. Kalau ada suggestions, amatlah dialu-alukan :) 

Again, am not perfect. This post might be bored to you. But it's something. Yang boleh jadik cerita lah pada aku. Eheh :P Baik dari Allah, buruk dari my weakness.


p/s : esok merentas desa - SMKA Al-Irshad :) Jomm ramai-ramai! ALI! RUN AND DON'T STOP :)

Love, 
Fartvxqhlovate :)