Wednesday, March 28, 2012

...sebarkan keindahan dalam dakwah



Assalamualaikum wbt.

Harini nak tulis pasal pendekatan + dakwah.
Actually I read the picture above at Hilal Asyraf's (the famous Langit Illahi author) status :)

What I really want to say is about pendekatan..

Islam is simple - easy and interesting.
Tapi pendekatan yang selalu kita guna buatkan orang bukan islam fikir yang islam ni kolot - kalut and annoying.

Why is it like that?
Sebenarnya kita lupa satu perkara dalam elemen dakwah. It needs 'berhikmah'. We need to be wise. Rasulullah seorang yg berhikmah dalam dakwah2 baginda, so kenapa kita umat baginda yang average + bukan maksum nak berdakwah secara over?

Don't make people hate Islam.
Aku ingat lagi masa aku form 1, Dr Danial Zainal Abidin pernah datang ke sekolah aku.
Part of his speech was,

" Kita ni bila berdakwah suka takutkan orang. Nak buat Islam ni nampak scary, nampak Islam ni macam satu agama yang desperate, pressure, padahal Islam tu INDAH. Tengok orang Kristian berdakwah macam mana, 'Jesus loves you... Jesus dies for you...'. Tapi kita, orang Islam, 'Takutlah Allah! Takutlah kamu kepada Allah!' Kenapa nak buat orang takut pada Allah? Allah itu Indah, Maha Kaya, Maha Cantik, kenapa nak suruh orang takut kepada Allah?! Apa yang perlu orang takut ialah AZAB Allah! Balasan Allah kepada orang yang berbuat mungkar.. Yang buat benda betul mesti lah Allah layan baik, Allah sayang.... "
* surely ada ayat tokok tambah + edit. sebab mana nak ingat ayat sebenar Dr. Form 1 kot masa tu >.<'

Anyhow,
Betul kata Dr :)
Allah tak menakutkan. Azab Allah saja yang kita perlu takut.
Sebab benda tu nanti kekal. Di akhirat sana.
Dunia ni sementara. (#notetoself)

So, what I really want to say is, jangan pressure dalam berdakwah. Kita takda kuasa nak ubah semua tu. Kita boleh berdakwah, tapi yang nak bagi hidayah for them to change is Allah.

Still, semoga kita sama2 berubah :') #notetoself.

Love,
Farzana Rosley.

(inshaAllah I will write about my visit to Baitullah :') There's too much to tell. So, taktau nak start dari mana :) )

Sunday, March 25, 2012

Shut the hmmmm UP!

Assalamualaikum wbt.

Harini nak rant. Pasal diri aku. and people around me.

Selalu kena marah is not something to brag. And not something good to tell the world either.
But the way I face it is different. So let me speak.

Result aku alhamdulillah. Aku bersyukur dengan apa yg aku dapat.
Tipu la kalau aku tak sedih sikit pun. The moment I got the result, I told my mum, and cried. But  a minute after that, I smiled when people asked me how was my result and what did I get.

It's not that I am proud enough dengan pencapaian biasa saja tu. But it is something I gave. Something I've been doing for five years, and that was the result. Should I cry for what I've been doing for five years? That's a BIG NO.
I should be proud of it. Though aku sedih pun, should I brag? Should I make an announcement? Who cares? And what on earth can change with the sadness that I face? I can't change the past. It's the future that I have to aim now!

I am not mad to myself. Not at all! And never will!
I am mad to those people who said I'm being too proud of myself for getting this result.
I don't. I am not being "too proud"!. But I know Allah will show me a better way after this.
I am happy not because I am too proud with this average result of mine!
I am happy because I know Allah made a better plan for me! And that is why I AM HAPPY.

Kalau pun aku nak sedih, I have Him to tell. So, I don't need to show my sadness to the world!
I am big enough now. And what I've been telling myself is,

"Nobody really cares if you’re miserable, so you might as well be happy."

Tak perlu nak yell or nag kat aku pasal result aku. I know who I am. And I know what I want.

About the universities and all, I know what the word "rezeki" means. You don't have to tell me if I don't get bla3.
I'm not being snobbish or talking big here. But please, I have my own right to speak.

It may begin with me doing the wrong thing for you guys to be mad at me, tapi tk perlu mention semua perkara, ungkit semua benda.

Anyway, this is for those who're being sad about their result. From Kakteh's blog. Read it.
Sincerely,
FarzanaRosley
Fartvxqhlovate.