Friday, June 22, 2012

DUDUK!

Assalamualaikum wbt. Today, Im gonna present you a story, entitled, "DUDUK!"

Kisahnya bermula begini. Di suatu malam yang hening di UiTM Kuantan Padang Lalang, TESLian group B dan D sedang belajar di Dewan Makan (takda makanan, tp digunakan untuk belajar -.-)

Kelas yang berjalan merupakan subjek Islamic Studies. Maka, pelajar2 ini belajarlah dengan penuh khusyuk. Seperti yang di-plan, para pelajar dan ustaz akan memulakan bacaan Yasin, di DM diketuai Ustaz Fathir, pada pukul 9 untuk mengelakkan sebarang gangguan yang semedang mengganggu anak2 muda di UiTM Kampus Padang Lalang tersebut. Beberapa pelajar naik ke atas untuk mengambil kitab Yasin mereka.

Setelah turun, seorang pelajar (known as Usher if Im not mistaken) whispered to Ustaz supaya menyedekahkan bacaan Yasin untuk atuknya yang juga baru sahaja meninggal dunia semasa itu. *takziah ana ucapkan kepada anta, jgn bersedih, Innallaha ma'ana. Innalillahi wa inna ilaihi roji'un.

Maka, bacaan dimulakan dengan 2 niat. Mengelak gangguan and untuk arwah atuk Usher. OK, saya menulis terlalu pjg. Setelah selesai membaca Yasin dan doa, ustaz menyambung pelajaran to 10. Setelah tamat, kelihatan beberapa pelajar lelaki yg bukan dari group B n D masuk ke kawasan DM utk hug Usher. *Mungkin utk mengucapkan takziah kepada Usher, saya kira.

Usai membaca doa, ustaz benarkan kami utk pulang ke bilik. Tetapi, sekumpulan pelajar lelaki yang masuk kws DM td meminta kami utk duduk sebentar. Namun, secara tiba2, seperti panahan petir, terdengar satu tengkingan dari belakang menyatakan, "DUDUK DULU!!" *like a boss! Apakah dia fikir dia bapak saya atau org yg lagi tua dr saya utk tengking segerombolan pelajar sebegitu? Tambahan pula, ustaz masih di situ!

Some boys told that 'duduk' guy to calm down. So, one of the boys memulakan speech. Dia suruh kami baca al-Fatihah utk atuk Usher, so we did it.

Kemudian, dia ckp : Lepas ni, korang kalau nak buat apape, discuss la dulu. Usher ni sebenarnya nak balik, tp disebabkan ada kelas tiba2 mlm ni, dia taknak skip class, dia tak sempat jumpak atuk dia. Atuk dia baru...*he shed tear. Atuk dia meninggal.

Kemudian that 'duduk' guy tengking lagi : ATUK DIA MENINGGAL TAU TAK?! MENINGGAL?!
So, mulalah girls bersuara like 'eh apa ni' ' y blame us' 'takyah la nk jerit2'.

That ends the story. Bukannya cerita tu tergantung. Tapi malaih nak taip dah. 
K, let's discuss.

Nilai murni yg terdapat dlm cerita DUDUK ialah:

1. Sabar. (Saya begitu bersabar kerana tidak membalas tengkingan 'duduk guy'. Kalau bukan kerana saya tak tahan nak ke toilet kerana terlalu sejuk dan menghormati Usher yg masih sedih, saya diam. Grr.)
2. Redha. (Usher redha dengan pemergian atuknya. Dia diam sahaja. Tetapi org lain yg lebih2 nk tengking bagai. Aneh. Hm.)
3. Hormat menghormati. ( 'duduk guy' tidak mempunyai sikap hormat menghormati kerana menengking kami semua di hadapan ustaz. Saya yg tidak mmpunyai apa2 authority, ingin mewajibkan 'duduk guy' utk meminta maaf kepada ustaz kerana menengking di hadapan ustaz. Kami tidak sempat pun untuk mngucapkan 'Terima Kasih Ustaz'. Ustaz pergi mcm tu sahaja. Maafkan kmi Ustaz :( )
4. Kepimpinan. ( baguslah kepada the guy yg buat close up dgn cara yg baik. namun sedikit sinis. but who cares. Asal saya sempat pergi toilet -..- )

Pengajaran yg terdapat dlm cerita DUDUK! ialah :

1. Kita jgnlah nak berlagak like a boss, berjalan in the middle of a crowd sambil silang tangan lepas tu tengking tengking org seperti 'duduk guy'.
2. Kita mestilah menghormati org yg telah pergi. Jgn lah menengking2 ats sesuatu kematian. Bukanlah salah sesiapa ats pemergian atuk Usher. "semua yg hidup pasti akan mati" Dan maafkan semua org Usher, it's not like all of us knows that your grandpa sedang sakit. Takziah sekali lg from ana. Ana harap enta tabah. Sedekahkanlah Yasin selalu jika rindu. In shaa Allah, atuk enta tenang di sana.
3. Kita hendaklah bermaaf-maafan sesama kita. Saya maafkan duduk guy. Tapi mohon duduk guy pergi memohon maaf dari ustaz jua.
4. KITA HENDAKLAH BERBINCANG DAHULU SEBELUM MEM-PLAN CLASS. (walaupun ini adalah punca pergaduhan, saya berani jamin, kisah DUDUK! ini, tiada sesiapa yang patut disalahkan.)

Sekian. Itu saja kot. 

Love, 
Fartvxqhlovate.
Farzana Rosley.
TESLIAN GD :)

Monday, June 18, 2012

New days ahead...

Well Assalamualaikum wbt!

So, this is my first entry after I become the UiTM Kuantan's TESLian Group D :)
Alhamdulillah. That's all I could say.

I am grateful that I am going to experience new and awesome things ahead, 

with new friends and surroundings.

From my first week, I feel extremely good with my lecturers :) They're all very sporting!
*suddenly I miss my school teachers :) I hope they're all doing well!

Yes, what's not really good is, of course, we're here from different backgrounds and not all of us are able to perform anything that is actually a Muslimah should do, but yeah, I'm again, grateful that previously in my school, I was taught w/ it. Alhamdulillah.

To change this kind of 'too social' environment, is actually not very easy. But it is NOT impossible. Here, we have an Islamic Club called 'Global Islamic Art'. And I joined the club for sure :) There are three clubs here, GIA is the only club that caught my attention since Im not really good at debating, (there's a Debate/Debat Club also).

However, I don't get any jawatan in the club. It's fine then. Because my purpose to be here is not to be well-known. *cukup lah dah femes sikit masa sekolah dulu hihihi :p and it's not easy to hold such responsibility. You must give your full commitment.

I sure will do my best to be a good student in shaa Allah :) As long as I have Allah & Rasulullah, family and friends w/ me :*

I'm expecting new days of mine will bloom shine and shiner hahaha :) In shaa Allah. All the best, ALL!

Love,
Fartvxqhlovate.
Farzana Rosley.