Sunday, February 19, 2012

Shippers are gonna ship, bro.

Assalamualaikum wbt.

Peeps, aku nobody k. Tp nk bahas sth la kan.

isu - fanatik Korea, ada sikit aku nak cakap. aku tak against isu ni. *in which aku pun perlu ditarbiah atas isu ni.

Ada satu benda aku nak nasihat sikit la. (i repeat, imma nobody. sorry kalau tk suka, hoho)
Hm, last year aku bukak buku usrah bebudak form 2 yang di-handle oleh f4 2011. (skrg f5 2012)
Few of them wrote their name in Hangul ( Korean alphabet) and hias buku tu semua dengan tulisan Hangul and bunga segala lah kan.

Then kak2 usrah tu komen cenggini :
"Ni apadia ni over fanatik sgt"
"tak payah fanatik sangat laa dgn Korea ni"

OK, tu aku marah. Sebab budak2 tu bkn tulis nama SUJU ke BIGBANG ke apa ke dlm tulisan tu. They wrote their names!

Kenapa bebudak f4 last year komen cenggitu? Pasal tak bukak minda.
Mohon kasi bukak luas sikit ye.
Kalau tak reti baca hangul tu, sila sila lah tanya junior tu dulu apa yang dia tulis.

Budak yg tulis nama in Hangul tu, aku puji banyak, sebab reti menulis Korea. In which, mungkin one day diorang boleh speaking in Korea too.

SO, tak rasa ke learning Korean and Hangul tu membolehkan diorang start satu proses pembelajaran, yang maybe one day diorang boleh tarbiah and dakwah those Korean people? Sebab Korea is a country yng penduduknya paling ramai Atheist!

Aku pernah kena torture sebab minat EMO masa f2. Aku tk boleh terima benda tu. Sbb masa tu, aku suka dengan photography. And those EMO pictures were real beauty. I can't deny it of course!

Of course there is something lacking. Sebab bebudak tu belajar Korea niatnya kerana minat and fanatik terhadap Korean dramas, Kpop, Kshows and segala bagai lagi la.. (aku pun macam tergolong dlm golongan ni je, haha)

Tapi, what if nasihat bebaik. And bagi la dorongan kepada budak tu untuk belajar Hangul. Nanti beso boleh gi Korea jadi pendakwah kat sana.

Bukan suruh dorong minat KPOP, tp suruh dorong belajar Hangul. Then that IS good.

Aku terasa tau kalau fanatik Korea dijadikan sebagai salah satu ISU besar and dijadikan sebagai masalah yg tk dpt dibendung.
actually, it can be cured. It's just a little hard.

Bab tu aku tutup mulut lah kan. Sebab aku pun masih payah nak tinggal Korea bagai ni.

So, AGAIN, mohon pandai bukak minda. And learn to ask. Hmmm, case's closed.

Saturday, February 18, 2012

dentist,

Assalamualaikum wbt.
Harini ada Karnival Jom Masuk U anjuran Ministry of Education di Sunway Carnival Convention Centre.

My friend, Safiah tak berkesempatan pergi.
And she, would like to further in course Pergigian inshaAllah :D
*bagus lah, boleh buat braces free kat aku! Haha,
so, dia mintak la aku tanya2 or bg simple info about dentist yg aku dapat masa pergi karnival td.

These are the VERY simple review :)

Dentist.

USIM :

Syarat Rsult :
-at least C in BA.
- at least B in PQS & PSI
- at least B in PHY, CHEM, BIO, MATH, ADDMATH, ENG.

(tp masa aku tya td, akak tu ckp, sbnrnya diorg just ambil straight As students je)

UIA : Kampus PJ

Syarat Result :
- B+ in Bio, Chem, Phy, Math
- B in Addmath, Eng

(tak sempat tanya pulak pasal lain2 hal.)

UM : ( Asasi Sains Hayat 1 tahun )

*Masa belajar Asasi ambil Sains Hayat, tapi nanti bila nak further degree, boleh further course Ijazah Pergigian.

Syarat result :
- B in Bio
- C+ in Math, Addmath, Phy, Chem, Eng

K tu je. Aku dapat semua ni dari brosur yang diorang bagi. And ada jugak yang aku tanya2 those yg jaga booth tuh :)
Tapi biasala kan, aku tak minat course ni. Sebab tu simple sangat review ni.
However, harap bermanfaat sikit la dari zero knowledge about this course kan.
so, makin ketaqqqq dengan result. Hmmmm,


Love, 
Fartvxqhlovate :)

Thursday, February 16, 2012

karma BUKAN utk kita.

Assalamualaikum wbt.
This post is taken from Kak Fynn Jamal.
In which, I always loved her ideas and writings :)
aku minta jasa baik penganut agama lain tidak masuk campur dalam diskusi kali ini. aku seboleh2nya mahu elakkan pergaduhan antara kaum dan agama seperti dalam perbualan kami dalam sesi2 lepas.

hormatkan kami, dan kami akan hormatkan perbualan kamu.
terima kasih.

baiklah.
tadi. awal2 pagi telah aku nampakkan satu gambar di tengah2 perkongsian di news feed. gambar orang islam yang menghadiri majlis agama lain-- dan mebuat ritual agama orang-- atas dasar semangat berbilang kaum.

ok. enlighten me.
sebab aku sungguh tak berapa faham.
mari kita berbual TANPA menggunakan mulut.
mari kita berbincang atas dasar berkongsi ilmu mana yang patut.

untukku agamaku, untukmu agamamu.
lakum diinukum waliyadiin.
hari2 kita baca.
setuju?

ok. semua kita setuju itu.
kalau tak setuju, takkan kita berani kata kita beriman pada kalaamullah.
surah al-kaafiruun.

katakanlah wahai muhammad: "wahai orang2 kafir,
aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah,
dan kamu tidak mahu menyembah apa yang aku sembah
dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat
dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat--
bagi kamu agama kamu dan bagi aku agama aku"

serasa aku-- apa yang jelas aku faham adalah--
tak salah berkawan dgn lain bangsa. tapi kena ada respect. dan orang KENA respect agama kita tak kenan benda2 begini.

bayangkan apa nabi ibrahim akan cakap pada kita yang berada di kalangan berhala2 yang dulunya dia kapakkan? padahal itu agama keturunannya. tak ada pun dia duduk situ atas dasar "hormat-menghormati"

kita hormat org nak sembah berhala dia. itu terpulang dia.
kenapa orang tak mahu hormat kita tak mahu berada di kalangan berhala dia?
jemputlah makan sama2. tak apa.
tapi kalau dah duduk bersekali di depan berhala mereka--
untuk apa?

hari raya kita pun kita suka jiran2 lain agama datang merasa.
tapi solat kita takkan nak pimpin mereka satu saf kita?
ada batasnya!

tapi itulah. manusia malaysia dah terlalu toleransi. demokrasi ni pegangan yang boleh menyasarkan. tak semua benda kita patut pejam mata demi nak jaga hati org. hati kita macammana?

tak salah nak pergi lawat. tak salah juga jalau kita tolak. tapi kalau dah pergi, kenapa nak buat ritual2 mereka? calit kepala, pecah kelapa itu semua. mereka2 yang berkata "ala.. yg penting niat kita.. calit tu semua saja2. bukan ada makna"-- minta istighfar, adik2 kakak abang semua. jgn cakap benda yang kita tak tahu asal-usulnya. jemput tanya pada rakan2 lain agama. biar mereka terangkan semua.

kenapa kita mau buat?
"alaa.. niat mereka baik. minta kita selamat dari mata syaitan"
"entah.. derang kata untuk rezeki murah"
"tak buat kang derang kecik hati"

adik2,
sedangkan baca horoskop pun boleh terbazir solat2 kita. apa lagi kalau ada SEKELUMIT senyum pada fikiran "ohh.. so sweet mereka doakan begitu utk saya"

soalan. doa mereka pada tuhan mereka. apakah ia memberi makna kita memperakui kemungkinan tuhan mereka juga memberi? sudahlah perkataan karma dah jadi lebih laju luncurnya di mulut kita dari "qada' dan qadar".

haih.
aku bukan ajak dan ajar kita jadi tak berbudi bahasa.
kalau orang bersopan mahu kita meraikan--
kita dengan santun menolak dengan kebaikan.

lakum diinukum.
wa liya diin.

entahlah.
bagaimana fikiran kalian semua?
apa lain dari apa yang aku rasa?
- Fynn Jamal.

Allah knows best.

"Only those who are patient shall receive their reward in full, without reckoning.'' 
- (Surah Al Zumar V 10)

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum wbt.

Sometimes,
Allah breaks our spirit to save our soul,
Allah breaks our heart to make us whole,
Allah sends us pain so we can be stronger,
Allah sends us failure so we can be humble,
Allah sends us illness so we can take better care of ourselves,
Allah takes something away from us so we can learn the value of everything we have.

Trust Allah, Love Allah…
What ever He does,
is always the best for us.


To whom it may concern, look at the case optimistically. Allah gives me this precious chance. And for no reason, you envy me? :/
Immature act. That's how kids should react. Not you.

However, Allah knows best. Thanks :D

Fartvxqhlovate :)

Sunday, February 12, 2012

Azaan in a church video.

Assalamualaikum wbt.





This video was popular. IDK when was it. BUT as a Muslim, we have to know that this may be their strategy to tell people that there's no difference between Islam and Christian. Those who have less knowledge about Islam may get tricked and convert just like that. So, I'm giving my own opinion here, don't simply get amazed by their tricks. Azaan is a GOOD thing of course. Tapi kita taktau what's their intention of doing it, especially in a church. Memang tak salah pun nak azan dlm church.. Cuma kita taktau their niat. That's it. Maka, just beware ourselves :)

Friday, February 10, 2012

kau tak pernah rasa hidup susah,

Assalamualaikum wbt.

Dari kecik, abah selalu ajar aku adik beradik supaya tak membazir.
Kata abah, " hampa tak merasa hidup susah. dulu keluarga abah seketul dua ayam nak kena kongsi dengan whole siblings of  7."
Dan dari kecik jugak, memang abah akan mengamuk sakan kalau makan tak habis, masak bebanyak sampai membazir and keluar bilik tak switch off lampu kipas segala.
Memang dulu kekadang hangin jugak, sebab bukan boleh tau nak habis ke tak makanan.
Bukan boleh expect kata harini nasi tak habis.
Dan bukan selalu sedar pun cuai terlupa tutup kipas segala.

Tapi harini tu benda yang aku bangga dengan abah. Sebab "hidup susah abah" dulu tu ajar aku jadi seorang yg most of the time habis makan. And YA, kedekut untuk membelanjakan duit aku for no reason. Alhamdulillah family aku takdelah kaya gila and takdela susah sangat. Sederhana. So I always apply it in my life.

Haritu aku keluar dengan somebody. We went to a steamboat house. memang banyak untuk dimakan and tak rugi kalau telan. Bayaran dia ikut kepala. They gave us 2 hours to spend, and eat everything we wanted to in the kedai. BUT, kalau tak habis, kena bayar denda.

So we chose. And boiled. And eat.

I was the first person yg boleh makan yknow. Well bab makan memang aku jarang kalah. Disebabkan ketamakan melampau, yeee aku ambil banyak. Tapi alhamdulillah, aku ingat pesan abah setiap kali aku makan, " hmpa tk merasa hidup susah" tuu, aku berjaya habiskan semua yg aku ambil.

Tapi that somebody, memang dia kecik saiz dari aku. But he/she picked more than me. And and, baru tiga ketul dia makan, dia dah risau takut makan tak habis.
Selain steamboat, aku sedar yg diri aku pun dah mula boiling. DON'T BE THAT PESSIMISTIC.
Itu first thought aku. Aku sabar. Ya, memang bukan aku nak kena bayar pun kalau kena denda.

Masuk lagi seketul ke mulut dia, dia kata, " Uhhh sorry. Nanti kalau kena denda sebab makan tak habis, it's fine. I'll pay"
Aku rasa nak baring. Tahan marah. Kau tak pernah merasa hidup susah? harini kau nak solve satu pembaziran dengan duit?
Aku rasa tak adil. Aku dah habis sepinggan penuh steamboat yg aku pilih dan kau masih ketar-ketar fikir berapa yg kau kena bayar? Anak ini mewah betul.
Ya, aku memang tak pernah hidup zaman kena makan ubi kayu segala bagai. Tapi aku masih hidup sekarang zaman anak-anak Palestine menangis kebuluran fikir makanan dan kau sedang fikir cara selesaikannya ialah DUIT?

Memang duit kau boleh keluar. Aku mengaku tak pernah sumbang banyak kat sedara2 aku Palestine sana selain doa. Tapi kau? Selamba keluar duit atas satu pembaziran yg kalau diberi kpd mereka, satu nikmat yg tk terbalas. Fine. Kau bayar. Tapi di akhirat sana, kau jawab.

Aku bangga sikap abah. Bukan lah kedekut pun, tapi kepantangannya ialah pembaziran. Yaa! NEVER WASTE. Be it money, food or anything yg sewaku dengannya.
Everytime kami keluar makan, abah takkan order makan. Bukan takda duit nak tambah satu, tapi abah nak habiskan makanan kami yang tak habis. Tapi kalau semua orang habis makan, abah akan tambah order.
Kata abah, " Abah makan lewat pun abah cepat. "
" Makanan hampa yg tk habis ni, hampa rasa takda apa. Tapi to those yg tk makan, they yearned for it. Sapa nak jawab kat akhirat esok yg kita boleh senang lenang makan then buang sedangkan depa tak dapat pun hak depa."

Kat dunia kita solve sth dengan duit kita rasa lega. Fine enough. Tak pernah merasa hidup susah kah? If one day jatuh bala kat kita (na'uzubillahiminzalik) masa tu nak tengok apa benda yg kita boleh guna kalau dah duit pun tak boleh ganti. Hm.

Baik dari Allah. Buruk dari aku.

Fartvxqhlovate :)

Wednesday, February 1, 2012

sungguh aku bakal rindu,

Assalamualaikum wbt :)

It's been a while that I didn't post any picture of the twins, my beloved models, anak kepada kaklang, Mardiha Abu Bakar :)

Bukan lupa, mana mungkin lupa, I was busy recently. Busy in terms of, "busy".
Y'know, malas. Hehe, lagipun aku punya jadual bukan nya fully managed pun. That's why :)

However, this Sabtu inshaAllah, they'll be back to their place, Aussie.
Ya, as the title, sungguh aku akan rindu :')
So, before diorang balik, I think I will kiss and hug them tight so that the won't forget me.
haha, sobs sobs, jenuh nak mengorat pulak next time diorang balik, :P

These are some pictures of us. The time we spent together :') Sepanjang aku jadi babysitter bertauliah haha. Actually bonda beta yang buat banyak. I did my best untuk cheer them :D