Saturday, May 26, 2012

If I Ever Change….

Bismillahirrahmanirrahim :) Assalamualaikum wbt.

So, a new post. This isn’t about my experience in Baitullah. This isn’t another post copied from KP’s post. This is sort of a farewell speech? Hehehe

Im interested to make one since most of my friends wrote their speech on Batch Group’s Page on FB. I’m pretty shy to write it there. Im scared if my post isn’t Islamic at all. In which, I’ll feel burdened to write one that is pretty the same as their speech.

It’s not that Im saying that Im not trying to give a speech that benefits others, but I just feel like I cant write freely as how I used to. Hehehe :p

So, I’m gonna live pretty far from others after this. Im gonna face new surrounding, new people around with different backgrounds, new life and everything new since there’s none of us (in my school batch is going to Kuantan w/ me)

Well, my speech is like Im going to study abroad right? Haha well macam biasa lah. My style. (Like a boss, since this is my blog :p)

With all the new things Im gonna face, what I really hope is there will be nonew’ version of me.

I'm telling you guys,
If I ever change, be it to a better one.
But if I ever change to a person that’s worse than how I am today, I really hope that you can tell me. And correct me. And make me realize how bad I’ve been doing.
Tegurlah beta. If I ever change…
INI AMANAH AKU UNTUK KALIAN!

That what friends are for, right?


Last but not least, ukhuwwah fillah Abadan abada :) May our bond remains strong.

0711 are the years that I faced almost everything that can make me be as how I am today. With everyone around, we grew mature together. Let’s just not forget each other :)

Nak kahwin jemput ai. Hahaha :p

That’s it. (tak terharu pun baca -..- bosan ah kan?.. Sorry naa. )

Love,
Fartvxqhlovate.
Fareyfar.
FarzanaRosley.

Friday, May 25, 2012

Tips Hafal Ilmu :)

Assalamualaikum wbt.

Okay, another copied post. This post is what Syaza, my bestfriend shared on our batch group page :)

Rasulullah SAW bersabda :

" barangsiapa yang ingin mudah menghafal ilmu, maka dia hendaklah melazimkan akan lima perkara :

1. dia hendaklah mengerjakan solat (sembahyang) malam meskipun dua rakaat
sahaja.

2. selalu suci dan didalam keadaan berwuduk

3. bertaqwa kepada Allah sama ada dalam keadaan rahsia (tanpa diketahui
orang ) ataupun secara terang terangan ( diketahui orang)

4. niat ketika makan adalah untuk bertaqwa (kuat untuk beribadah) bukan untuk
nafsu.

5. selalu mengamalkan bersugi ( membersihkan mulut daripada berbau ).

wallahua'alam.
:)

Love,
Fartvxqhlovate.

SEBAB KITA DICIPTAKAN ALLAH TAALA

This is another post, by sahabat beta - Asyraf Fauzi, the KP. So, here it goes. it's good to share :)

Assalamualaikum w.b.t dan salam tsaqafah

Apa ertinya kita diciptakan di atas dunia ini oleh Allah? Pernah kita tanya diri kita kenapa aku menganuti Islam? kenapa aku diciptakan sbg manusia? kenapa aku diciptakan lebih mulia daripada binatang? Paling penting, siapa aku di atas dunia ni? Sudah tanya? apa jawapannya? Pernah terasa ingin mencari jawapannya? Atau kita terlalu leka dengan hidup di dunia ni? Atau kita hanya Islam pd nama dan zahiriah. Bukan bathiniah. Mahu menambah tsaqafah? Nantikan huraian yg ringkas daripada ana (berdasarkan ilmu yg ana dapat dari sahabat ana di dq dan ana rasa ana perlu berkongsi dengan rakan) :D

Pertama - tamanya ana memanjatkan setinggi - tinggi kesyukuran kepada Ilahi kerana memberi ana kesempatan untuk berkongsi dengan antum semua satu ilmu yg kita patut tahu sebagai seorang yg bergelar Muslim. Sebenarnya ilmu ni ana dapat daripada kawan ana di darul quran. Beliau amat petah berkata - kata dan mempunyai ilmu yg mendalam.

Sebelum tu, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. berkat perjuangan dan pengorbanan baginda bersama para sahabat, hasil titik peluh dan darah yg dikorbankan, kita dapat rasa dua nikmat yg besar pd masa kini, iaitu nikmat Islam dan juga nikmat iman. Firman Allah

"Sesungguhnya Allah dan MalaikatNya bersalawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad S.A.W); wahai orang-orang yang beriman bersalawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya" (Surah Al Ahzab:56)

Jadi kalo ditanya mengapa kita dicipitakan oleh Allah Taala di atas muka bumi ini pasti ramai akan jawab berdasarkan firman Allah dalam surat Adz Dzariat ayat 56, “Tidak Kuciptakan jin dan manusia kecuali untuk beribadah kepadaKu. Tapi di sini ana nak tanya, apa maksud firman Allah tersebut? Kalo kita terjemah ayat memang berbunyi begitu. Tapi bagaimana pula dengan tafsirnya?? Pernah kita selidiki??

Ana lupa nama ulamak yg mentafsir ayat tersebut. Tapi tafsirannya berbunyi begini. Beliau mentafsir kalimah 'kecuali untuk beribadah kepadaKu' dengan tafsiran 'untuk mengenali Aku'. Faham? Maksudnya Allah ciptakan hamba Nya di atas muka bumi ini untuk mengenal siapa Khaliq mereka. Atau kita boleh panggil sebagai Ma'rifatullah.

Tahap Ma'rifatullah merupakan satu darjat yg tinggi bagi setiap Muslim. Apabila Muslim mencapai tahap ni, setiap perbuatan, percakapan dan sifat mereka adalah semata - mata kerana Allah. Kerana mereka yakin Allah Maha Melihat dan Allah melihat apa yg mereka kerjakan dan mereka sedar setiap amalan mereka akan diberi balasan oleh Allah Taala. Satu analogi ana boleh bagi di sini. Contoh kita merempit di atas jalan, tiba2 kita nampak ada roadblock. Mesti kita takut kan?? hal ni kerana kita tau kita akan menerima balasan daripada polis kerana merempit. Jadi bagaimana nak mencapai tahap Ma'rifatullah ni?? Supaya kita akan rasa kita sentiasa diawasi dan dilihat oleh Allah. Supaya kita berani melakukan amar ma'ruf nahi munkar. Sehingga kita gentar untuk melakukan dosa walau sebesar zarah sekali pun.

Professor Syed Naquib al - Attas, seorang tokoh pemikir Malaysia telah berkata sebenarnya kita semua telah mencapai taraf Ma'rifatullah tersebut!! Terkejut?? Hakikatnya ya, kita telah capai. Persoalannya bila kita capai tahap tersebut? Ingat lagi perjanjian kita dengan Allah di alam roh?? Firman Allah (a.w): 'Maka ketika Tuhan kamu mengeluarkan keturunan Adam dari tulang sulbi mereka dan mengambil penyaksian terhadap roh mereka (dgn berfirman): 'Bukankah Aku ini Tuhan kamu?', berkata (i.e. menjawab roh): 'Bahkan (Engkaulah tuhan kami)! (Kami Allah (a.w) lakukan sedemikian itu) bahawasanya  tidak berkata mereka pada hari kiamat: 'Sesungguhnya kami adapun kami dengan ini penyaksian terlupa kami.' [Ayat 172, Surah al-A'raf] Atau, berkata mereka: 'Sesungguhnya apa-apa yg syirik ibubapa kami dari sebelum kami; dan adapun kami adalah zuriat sesudah mereka. Apakah Engkau (Allah) akan membinasakan kami dgn apa-apa yg berbuat orang-orang yg sesat dahulu itu?' [Ayat 173, Surah al-A'raf]

Ramai manusia lupa perjanjian ini. Kerana apa?? Allah campakkan kita di atas muka bumi ini kemudian Allah lupakan kita sebentar tentang perjanjian yg pernah kita buat. Kita dipanggil al - insan. Ism yg kata dasarnya ada 'nasiya' yg bermaksud lupa. Ya, kita pelupa. Apa yg kita lupa?? Perjanjian yg kita pernah buat dengan Allah.

Sebenarnya, kehidupan kita di dunia adalah untuk kembali pada perjanjian Allah tersebut. Saat di mana kita mengaku bahawa Allah Tuhan kita dan tiada Tuhan yg berhak disembah melainkan Allah. Allah ajarkan kita tentang Islam. Satu cara hidup yg lengkap meliputi pelbagai aspek kehidupan yg mampu mendorong kita kembali kepada perjanjian tersebut. Allah kurniakan kita dengan RasulNya, Muhammad ibni Abdullah. Manusia mulia yg memimpin manusia betul2 mendalami Islam. Jadi kenapa kita ingkar?? Fikir2 kan.

Mari kita imbas kembali firman Allah dalam surah al - Baqarah ayat 30 "Dan (ingatlah) tatkala Tuhan engkau berkata kepada Malaikat : Sesungguhnya Aku hendak menjadikan di bumi seorang khalifah. Berkata mereka : Apakah Engkau hendak menjadikan padanya orang yang merusak di dalam nya dan menumpahkan darah, padahal kami bertasbih dengan memuji Engkau dan memuliakan Engkau ? Dia berkata : Sesungguhnya Aku lebih mengetahui apa yang tidak kamu ketahui."

Allah ciptakan kita lebih mulia daripada haiwan. Allah kurniakan kita akal untuk membezakan kita dengan haiwan. Kalau kita hidup tak menggunakan akal yg Allah bagi, maka kita sama sahaja dengan haiwan. Allah kurniakan kita dengan ilmu. Manusia boleh menjadi lebih mulia daripada malaikat dengan ilmu yg mereka miliki. Sebarkan ilmu di bumi Allah ni kerana ia bukan milik kita.

Ana harap ilmu yg ana kongsi malam ni bermanfaat bagi semua warga 0711. Maaf ana x berapa pandai mengarang ayat dan menghuraikan isi. Tapi ana harap apa yg ana karang ni sedikit sebanyak bermanfaat pd semua. Sebelum ana mengundur diri, ana nak kita sama2 menghayati satu lagi firman Allah dalam surah ali Imran ayat 110 yang bermaksud :"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji) serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman) dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka orang-orang yang fasik."

Assalamualaikan w.b.t dan salam tsaqafah :D


Thanks Asyraf for sharing :)

Ilmu Allah untuk semua^^

yang copy-paste,
Love,
Fartvxqhlovate.
Fareyfar
FarzanaRosley

Thursday, May 24, 2012

Baitullah ; An Invitation - Ziarah Madinah

*this is us. kat ladang kurma. sambil minum2 teh free :)
*dekat Jabal Uhud :) dekat dengan para syuhada'... <3
Assalamualaikum. After days. Haih,

Today Im gonna write about Ziarah Madinah. We specialized this day to visit Madinah. Tapi sampai noon je. Sebab we decided that we wanted to pray in Masjid Nabawi. No matter what!

So, the first place yang kami lawat masa Ziarah Madinah ni, is of course, Masjid Quba' :D As stated in my previous post, ada kelebihan bersolat di Masjid Quba' ni :) Gambar kat Masjid Quba' dah ada dekat post yg before ni. So, tk perlu la gambar lain kan. Hehe.

After beribadah and beli kebab yang super sedap dekat masjid Quba' we moved to the next location. Which was ladang kurma. Dekat Madinah, kurma murah and banyak. Abundant yknow. Sebab pepohon kurma banyak kat sini. Tapi dekat Madinah, kurma less. But air zamzam sng dapat. Err sebenarnya kat Madinah pun senang je dapat air zamzam. Sebab bila masuk je masjid, they prepared tong2 air yang BANYAK and ada air zamzam utk kita minum.

Begitulah kemudahan di sana :) Baik kan org Arab ni?

Gambar2 semua kat atas lah ye. Taktau kenapa dia takleh mai dok bwh ni terus. boleh je nak ubah. Tapi malas :p Err tk byk pun. saya curik sikit dr uncle Rafee and auntie Ina. halalkan ye :p

Setelah shopping beli kurma banyak2 smpai berat beg, we moved to the next place. That I liked most :)
Which was Jabal Uhud. Yg aku suka  pasal Jabal Uhud is dekat sini ada Saidina Hamzah. :') And other syuhada.

Antara para syuhada', I loved Saidina Hamzah, Asadullah the most :) IDK why. But masa belajar sirah, I fall in love w/ him. And his character :) I was so happy. Dapat merasa dekatnya dengan para syuhada'.

Ada jugak gambo dekat Jabal Uhud tuu :) tgk2 la. :')

Ok, lepas Jabal Uhud. where did we go aaaa. Hmmm we visited Qiblatain oso. Tapi tak turun bus. If Im not mistaken. Sebab it was near to Zohor alr. Very busyy amek gambo kat Jabal Uhud. Hehe

So, this was how our Madinah Visit ended. Hewhew :)

Alhamdulillah. Alahai ni dah macam mengulit kenangan.

So, in shaa Allah the next post about Baitullah will be our experience in Mekah pulak :D You must've been waiting right? Hehe *eh bajet mcm ramai baca jak -.-

Nantikan, in shaa Allah :)
Baitullah ; An Invitation - Masjidil Haram

here's the link to related post :
Raudhah
Masjid Quba'
Invitation

Baiklah, akhir kalam, assalamualaikum wbt :)

Love,
Fartvxqhlovate.
FarzanaRosley

Tanya diri, kenapa tuntut ilmu?

This post is 100% -ly copied from my batch's KP. He shared sth on our Batch Page. So this is it. Nice one :) Thanks Asyraf Fauzi for sharing :D This is his Twitter ( @Skulptura94)

Tahniah pd those yg akan sambung study. X kira la di mana, bila dan apa bidang sekalipun. Hakikatnya kita sedang berjalan di jalan Allah dengan menuntut ilmu. X kira ilmu dunia atau akhirat. Asalkan bermanfaat, boleh kita untuk mendalaminya. Rasulullah bersabda, "menuntut ilmu fardhu ke atas setiap muslim".

Dengan ilmu, manusia berbeza dengan haiwan. Xkan kita nak sama dengan haiwan yg hidup di dunia semata - mata untuk makan dan bersetubuh? Allah akan tinggikan darjat org yg menuntut ilmu. Ingat tu.

Cuma yg sedihnya, xda konsep Rabbaniyyah dalam menuntut ilmu kita pd masa kini. Kita belajar untuk kerja. Kita jadi hamba pd duit. Rasulullah s.a.w. bersabda x akan berlaku kiamat selagi x terjadi 3 benda:

Pertama manusia menjadi hamba pd berhala (zaman jahiliyyah).
kedua, Manusia menjadi hamba pd makanan (zaman Nabi mana ana x ingat) dan
sekarang HAMBA PADA DUIT!! Nauzubillah.

Kalo kita ditanya kenapa belajaq teruk2 mesti kita akan jawab supaya aku dapat kerja yg baik. Segelintir saja yg akan jawab kerana mencari MARDHOTILLAH!! Jadi apa guna kita menuntut ilmu? sebab tu berlaku penyalahgunaan ilmu yg dia miliki. Sebagai contoh, org cerdik pandai yg mencipta senjata. Berapa ramai yg terkorban?? semua ni berlaku kerana kita terlalu mengharapkan dunia.

Imam Nawawi menyusun Hadis 40 dengan memulakan hadis pertama dengan hadis berkaitan dengan niat. Innamal 'amaalu binniyat. Semua org tau hadis ni. Tapi berapa ramai yg beramal?

Jadi sebelum kita memulakan langkah sbg seorang mahasiswa, sbg seorang daie di atas muka bumi ini, mari kita sama2 tajdid niat kita. Sesungguhnya aku menuntut ilmu di jalan Allah semata - mata kerana Allah. Lakukan setiap hari kerana syaitan akan sentiasa memesongkan kita dri matlamat tersebut.

Kan indah kalo ilmu dituntut kerana Allah. Banyak benda dapat dielak. Sbg contoh, peperangan. Kalo org tuntut ilmu kerana Allah mana mungkin dia akan terpikir untuk mencipta alat yg akan menghapuskan tamadun dia sendiri.

Akhirulkalam, tuntutlah ilmu kerana Allah. Bukan untuk menjadi hamba pd duit. Ana menasihati sahabat2 dan diri ana sendiri supaya bermuhasabah diri sebelum melangkah ke alam universiti. Sentiasa tanya diri kita, kenapa aku menuntut ilmu???
Sekian assalamualaikum w.b.t. :)

Thursday, May 10, 2012

Baitullah ; An Invitation - Raudhah


Assalamualaikum wbt.

Sorry. Promised to write about this dah lama. But yknow, busy. (entah busy apa lah alahai!~)

Okay. Let's start. This is Raudhah. Here goes the pic. (not mine)
               
*lapangnya Raudhah. (didn't have the chance to experience this situation)

This Raudhah. Salah satu tempat yg paling mustajab berdoa. Salah satu taman dari taman-taman syurga. It was once, the place where our Prophet, (PBUH) Muhammad SAW stayed. It was his home. The way to recognize it, is the carpet they used for Raudhah is green. While other carpets in Masjid Nabawi is red.

Sebelah Raudhah is where Makam Rasulullah SAW, Saidina Abu Bakar and Saidina Umar locates. ( people say ada satu makam yg dibiarkan kosong. and that will be the place for Isa AS in future. IDK about this fact as for women, we got a sort of barrier yknow, we cant even intai2 what's inside. )

This picture I upload is absolutely different from what I've faced. Alahai kepadatan masa tuu. Unforgettable. However, praised to Allah, Alhamdulillah I got the chance to enter it for three times :')

Kenapa I said, 'I got the chance to enter it?' Of course, Bi iznillah. Terlalu ramai, hanya Allah je yang tau. We have to queue and assemble depan Raudhah before the police allow us to enter it.

If only I could snap a picture of how we waited in front of Raudhah, just to enter it, I can show you. But unfortunately, memang I rarely bawak phone masuk masjid. Because, malas nak hide from police2 masjid. And satu lagi, tak guna pun fon tuu. So, malaih bawak.

The beauty of Raudhah, is undescribeable. Even though padat maksima, tunaikanlah paling kurang solat hajat and solat dhuha. Berdoalah disitu. The feeling yknow..... hard to fine.
Everyone was so eager to pray there.


Kepadatan - kesesakan dalam Raudhah ni actually only happens to women. IDK why, maybe sebab perempuan lg ramai, and the time allocated for us to enter Raudhah is very limited, so semua org eagerly and full of spirit nak masuk Raudhah sampai tolak2 semua segala.

This is my experience in Raudhah :) IDK how to share lg.

Next, in shaa Allah.. IDK when, I'll write about :

Baitullah ; An Invitation - Ziarah Madinah.

*till today, I've been writing about Madinah only. Harap maaf. I first went to Madinah, then baru pi Mekah. So memang banyak nak cerita. Just wait for it. Thanks :)

Alhamdulillah..

Love, Fartvxqhlovate.