Monday, March 28, 2011

Muslimah = QUEENS :)

OK, start with assalamualaikum w.b.t :)


How are you guys doing? Good? :)
I just feel glad of this.


I mean, one of my friends posted this on his status.
And I felt like, whoa. Nice explanation!
I feel good. And I feel glad to know that I'm a queen. Ehe,
I don't know what to say more.
tengok pic nie ok? :)



kan kan?
betul dia cakap kan?
Nice example the Sheikh made kan?


Thanks YON. Nice one. And yes, honestly aku suka your statusssss sebab most of them usually bagi kesan dekat aku :) Keep it up Iwan or Yon, or whatever ppl call you! :D


Peeps, take note especially muslimah. Weee, proud what to be a queen. 


Love,
Fartvxqhlovate:)

Friday, March 25, 2011

Capital CONGRATULATIONS.

Assalamualaikum w.b.t.


This week, I'm not that busy. I just did not have the enthusiasm to write.
So, this is the report for this week.


*I am happy for the seniors :) And yes, gambar hiasan. Looking extremely happy :D

For all, I'd like to say with capital CONGRATULATIONS to all my seniors who succeeded well in their SPM :) 
Alhamdulillah they proved that Irshadians sentiasa boleh!
And yes, for them who did not achieve their target, just make sure that you're not in misery.
Those are what you gave, and the results are what you get back.
I'm not giving an advice here. I'm just saying things I know.
I'm not yet established. So, takde hal lah tiba-tiba nak nasihat orang kan.
I'm just trying to make you guys feel good. Not only Irshadians. 
But all, the SPM 2010 students.


And next. Alhamdulillah, I got my result for the last Assessment Test for the first time in 2011.
Hm, why would I say Alhamdulillah? Is it good?
Actually, not all of those are.
I mean, some of them are not as how I wished -,-' 
Nak menangis pun, dah takat tu usaha. Tu la yang dapat.


And seriously, I never cry for all results I got.
I wished people could do the same. Dah takat tu usaha, takat tu lah dapat.
Unless, if I've did my greatest best and gave my all for it.
And I failed. I'd cry. for that.
Tapi I'm the kind of people yang happy semedang.
Cepat henti kalau nangis.
Lagipun, No one cares if you're miserable.
So, you might as well be happy.
Try hard for the next exam. Kalau you dont get what you wished though you've did the best,
there must be sth. And Allah knows it all. Ada sebab pasaipa Dia takmau bagi lagi A+ tuh.
Kot nanti kita riak lebih sampai kembang bertalam-talam pastu tak study dah sebab seronok sangat dapat A+. Padahal SPM tuh yang penting. Bukan ujian-ujian biasa.
Tapi, I wish I'll be smiling to get my SPM Result. Ya Allah, sangat takut OK -.-' 


And yes, I failed my Biology. I feel extremely bad. 
The only subject I failed. Alaaa, baru target tknak fail lgsung UP1 :(
Tapi tak dak lah sampai gheyau kan.
Pasal I know what I did. Eheh, memang patut pun fail. Pasal tak baca.
And tempah maut.
Teacher said, " Saya cabar kamu semua to make your own target and hit it. And yes, I won't accept any failure in the next class for PPT. So make sure you do your best"


So, I feel extremely scared. I don't want to be ignored.
I'll make less of everything. Playing and messing around, sleeping.
FB-BLOGGING-TUMBLR- AND -ALL.
I'll make them less.
For me, I won't stop. I'll just make it less.


Tapi this long post, kira bersesuaian la jugak kan, for 1 week, one long post.
Fair enough kan?
Hmmm, OK, make less.


And I feel like I got some other things to say. Tapi dah lupa. Ehemmm.
OK, congrats again seniors. Am happy for y'all.
And scared of course. You burn my spirit.
Anyway, seronok lah kan esok graduate? :D
We all yang dah rasa bahang. Hmmmm, nak jugak merasa naik pentas. Hmmm, sungguh takut.


P/s :  My friends fall for Sidney Sheldon. Ahaaa, malas lah! Learn from whom? Aku lah kan. Hmmm, Thanks Hlovate :') Kalau you don't write Sidney Sheldon or Dan Brown in your books, I will never know. Forever love. Eheee, 


OK FAR, MAKE LESS!
May Allah bless.
WA AKHIRAN, ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH :)



Love,
Fartvxqhlovate.
SPM CANDIDATE 2011.

Friday, March 18, 2011

I'm Proud to Be Irshadian.

Assalamualaikum w.b.t :)


OK. Apa khabar semua?
Saja nak habaq aku tak sehattt.
And ni lah tujuan aku mengepost.


Since aku tak sihat. Demam and migrain yang non-stop since last two days, aku pi lah klinik.


Lepas tu kan, berlaku lah hiwar antara aku and doctor tuh.


Doctor : Kenapa sampai migrain teruk sangat nih? Tertekan lebih ka apa? Fikir apa?
Far : Emm, tadak fikir apa pun.
Doctor : Ouhhh. Umur berapa?
Mak aku : 17. Nak ambil SPM.
Doctor : *laugh* Laaa, ni tertekan nak exam kaa? Pikiaq apa cekk? SPM senang jaaa. Sekolah mana?
Far : *menyengih* (dalam hati dok cakap : SENANGGGG? -.-') Irshad.
Doctor : Ohhh, Irshadddd. Laaa, nak risau apa. Student Irshad pandai. Pejam mata jawab exam pun boleh lulus.
Far : Eish. Mana ada.
Doctor : Hmm, anak saya dulu ada la Irshad. Tapi MRSM lagi bagusss.


(Aku sedikit tersentak. Almaklum, bila aku demam, emosi aku lemah sedikit. Aku terasa jugak laa kata-kata doctor tuh)


Doctor : Yelah, Irshad pun bagus. Tapi tulah. Diorang punya pakaian, disiplin. Dah beza. MRSM sekarang bagus. Ada mentor-mentee, ada homeroom, agama depa pun bagus. Terurus. Depa ada sistem.
Far : Ohh. Hm....(*menangis dalam hati*)
Doctor : Tapi tulah. Dah dok Irshad pun. OK la. O-K.


OK, aku end perbualan aku dan doctor sampai sini sahaja OK?
Aku nih, bila demam memang emosi tak stabil. Aku terasa whoa doctor tuh cakap cenggitu. Yela. Sapa la aku. Budak Irshad je. Bukan budak MRSM.


Tapi betul la. Pandangan orang luar kepada sekolah aku sekarang dah beza. Irshad sekarang dah lain. Tapi doctor tuh cakap macam aku nih takda jantung. *ka aku emo lebih?


Takpela. Apape pun. Aku nak bersuara kat sini. Sekolah mana pun kita duduk, sebenarnya takde beza pun. Sama ja. Yang kita nampak beza tuh pasal kami duduk sekolah, hampa duduk maktab.
Aku OK je dengan budak-budak MRSM. No hal. Kawan-kawan aku pun ada je budak MRSM.
Kita sama-sama pelajar cemerlang. Kankan? Everybody was born to be cemerlang. We're all winners kan? :)


So, yang aku nak kata kat sini bukan pasal budak MRSM. Bukan jugak pasal budak Irshad. Tapi pasal Doctor tuh. I mean, his pandangan. RUN.
About students nowadays. Sekolah mana pun dia, brings nothing. I mean, ada je budak MRSM teruk. Ada jugak je budak Irshad teruk. Ada je budak sekolah biasa succeed well than budak Irshad and budak MRSM. It depends on that person sendiri. Tapi what people think. It matters.. Pasal dia sekolah ini-ini, dia bawak nama ini-ini. And bla-bla-bla lagi. 


So now, aku nak bersuara kat sini. Sebagai seorang pelajar. And specifically, an Irshadian, I'm proud enough to be one of an Irshadians. Everybody is proud of their own school and so do I of course :')


Again, apa yang aku bersuara, is what I feel. Uhukkk.Aku bila tengah sakit memang emo lebih, ahaha.
Yes, yang baik, is all from Allah. Yang tak elok tuh, what more? My weakness of course -.-' Y'know. My language kadang-kadang unpredictable. My bad, am sorry.


Love,
Fartvxqhlovate :)

Monday, March 14, 2011

Islam dan Melayu - Bahasa

Yang wajib kita perjuangkan ialah Islam, bukan bangsa.Perjuangan bangsa ialah perjuangan taghut yang Nabi tidak mengaku ummat.

- Ustaz Ibrahim Libya (1985)

Bila aku cakap aku tak kisah langsung-langsung kalau in the future anak aku speaking twenty-four-seven, kakak aku marah. Malah, bila aku speaking selalu pun, kawan-kawan aku kadang-kadang marah. Hal ni Sebenarnya simple je. Well, yelah kannn. Bahasa jiwa bangsa.

OK. Pasal kakak-kawan aku semua tuh, aku takde heran sangat. Aku tau depa takmau aku lupa diri. OK-OK. Tapi aku nak warn jugak, Jangan sampai semangat sangat dengan bangsa, sampai lupa agama.

Since then,  aku harini nak menulis. Tentang bangsa. OK, aku taknak pulak tulis ayat-ayat yang mungkin membuatkan blog aku popular secara mengejut, tapi aku nak cakap dari sudut pandangan aku sendiri, since aku jumpak kata-kata kat atas tuh :)

Aku rasa kemenangan macam di pihak aku. Eheh.

Meaning, aku rasa tak salah je orang nak speaking 24-7-30-365, as long as dia takde gagap nak baca Quran, takde terbelit lidah nak sebut nama Allah. Pada aku, that’s not a crime. Aku tak de masalah dengan orang yang cintakan Bahasa Melayu. Dan aku pun OK je dengan BM. Tapi aku bermasalah dengan orang yang terlalu cintakan Bahasa Melayu sampai tak bagi orang cakap Bahasa Inggeris misalnya. Aku pelik pulak, kenapa takde orang nak marah bila orang cakap Bahasa Arab? Ohhh, tau pulak Arabic tuh Bahasa Syurga. Dah tu, nak heran apa kalau dia speaking, tapi dia reti solat-segala. Aku rasa hal tuh tak perlu la nak dibesarkan sangat.

Tapi dari aspek peperiksaan, aku tau la. Mana boleh tak gheti bahasa Malaysia langsung kan-kan. Tambah pulak duduk dalam negara Malaysia tapi taktau BM, nanti tak boleh pulak nk interact dengan orang lain. Heh,

Tah la kann. Zaman sekarang nih, cakap salah, tak cakap pun lagi salah. Zaman sekarang nih, the truth tu yang salah.

Betui dakkk? Kann kaannnn? Hampa pikiaq balikkkk, penting sangat kaa Bahasa Melayu tu kalau ikutkannn? Aku suruh pikiaq dari sudut agama OK.  Sebab pandangan apa yang perlu kita letakkan di tempat pertama? Pandangan agama, people!

Ni aku baru cakap bab Bahasa nih, tah berapa juta orang nakmarah, aku pun tak tau. Haha, belum masuk part lain lagi kann.

Aku tak mengatakan aku sempurna dari segenap sudut. Tapi when people speak in the other language from our bangsa, let them be. BESIDES THAT, TAK SALAH BELAJAR OTHER LANGUAGE MANNNN! NAK BERDAKWAH LAGI SENANG APAAA? And yes, buat tak heran dah la kalau dia nak jadi mat-minah-saleh celup pun. Ada dia kacau duit kita? Dakk kaaann. Buat bodo dah la. Ada dia kacau result paper BM kitaaa? Dak kannn? Heh, lainla kalau result BM dia terukk, haaa gelak la. Heh.

Tah laaa aku pun taktauu. Apapunn, teguran nih untuk diri aku jugak. Baik dari Allah, buruk semua dari kelemahan aku.

Love, Fartvxqhlovate.

FaceBlog bebehh !

People, I'm going to join the FaceBlog :)
Ni ada sedikit perkara pasal FaceBlog tuh :)
Aku copy je :P

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

Edit

Jom FaceBlog! :D
Macam interesting je kann kann :)

Eheee <3


Saturday, March 12, 2011

Kem Nuqaba' - Part 2

Assalamualaikum w.b.t :)


*OK, sambungan :)


Lepas tuh, Faizah pun capai microphone.
Dia cakap. 


OK, Banat. Ana nak tambah la sikit. Apa yang pengerusi cakap tuh, maybe Banat tak faham.
Ok, bayangkan, kita semua, Para Nuqaba' berada dalam satu kapal.
Kita dalam satu pelayaran. Dalam kapal tuh, ada nasik banyak tu ja. 
And takda satu pun tinggal kat Banin. SO, cuba kita dok kat tempat depa?
Macam apa yang penceramah bagitau, amalkan Ithar. 
Kita pentingkan orang lain dulu sebelum diri kita sendiri.
Kita dalam satu kapal. 
Jadi, kalau kita - Para Nuqaba' sendiri tak bersatu, macam mana kita nak ajak orang bersatu untuk Islam?
Tu pengajaran yang kita dapat hari ni.
And makanan yang dah ambil tuh, takpa aih :) Halal. Makan la. 
Tapi jadikan pengajaran....


WOW!
Walaupun speech tuh diedit sikit oleh aku sebab aku takdela hafal sepenuhnya ayat dia, tapi apa yang dia cakap suma ada dalam tuh! Memang aku terkesan dengan speech dia.


Ustazah pun terharu dengar. And ustazah puji cara Faizah bagi contoh :)


Dan yaaa, tulis nama orang tanpa izin ni boleh kena saman kan? Errr, jenayah siber? 
Errr, aku harap Faizah tak saman aku la eh :D


Aku rasa, kalau hampa fikir mendalam-dalam and korek-dig lagi dalam, memang terkesan.
Sungguh. 


Tu jela kisah hari ni. Harap dijadikan pengajaran. Padahal kalau fikir secara seminitnya, sure akan cakap, COME ONNNNN! Makanan je kotttt -.-'


Tapi makanan, changes everything. Ada hikmah ada lebihan makanan tadi tuh :)


And for the Banin, they ended up dapat makanan. Since ada je Banat yang ambil je tapi tk makan( termasuk aku) , so, memang bagus kem ni :)
Aku suka.
*gaya hidup Islam :) <3 COMEL-SANGAT-OK! Damiaaaa! :)



And to all, aku mohon maaf la sebab ada yang aku marah-marah sebab aktiviti bagi kotor baju tuh. Beta mohon ampunnnn -.-' 
Sorry sesangat. That's my weakness. Bad at controlling my kemarahan. 


May Allah bless y'all :)




Love,
Farzana.

Kem Nuqaba' - Part 1

Assalamualaikum w.b.t :)


OK-OK. Bukan bermaksud terus nak straight bagi tazkirah dekat orang after balik kem,
of course NOT. Hamba lemah lagik.
Tapi ada few activities yang banyak bagi pengajaran kepada the nuqaba' yang
participate the camp.


Malas cerita panjang, lemme tell ya.
Masa last day. Ada one activity yang buat aku keja naik hangin jak.
Padahal bukan salah depa pun. Aku yang over.
Bukan hot-tempered, cuma gagal mengawal emosi. :(


Hm, OK, ni masuk part main story.


Alkisah, memandangkan agak ramai naqib @ naqibah tk hadir ke kem,
maka ada banyak nasi lebihan.
So, makcik DM pun pack la dalam polystrene and letak kat teratak depan surau tuh.


Nak dijadikan cerita, *sungguh la kan Allah rancang something tu ada hikmah dia tersendiri.


Banat ( pelajar muslimah) habis awal. So, lebihan nasi tuh Banat ambil sampai habis.
Tak tinggal langsung kat Banin ( kaum Adam).


Bila masuk surau untuk sesi pembentangan,
Pengerusi pun mula lah segala-segala.
Masuk part bentang semua segala sampai lah tiba-tiba dia timbulkan satu part nih :


- Banat ada ambil nasi tak?


- Ambil....


- Ada kongsi tak dengan kawan-kawan? (since we're taught to share, )


- Yaaaaa! KONGSI!  ( confidence level tinggi, jawab KONGSI! )


- Sapa yang tk dapat langsung nasi?


( Ramai jugak Banat yang angkat tangan)


Then mula lah masuk part where dia cakap,


- Banat cakap kongsi, tapi ramai jugak yang tk dapat nasik. Ana nak tegur sikit la. Bila nak makan tu, ingat la kawan sama. Tau tak Banin takda sorang pun dapat.


*Mula suara Banat marah-marah tak puas hati.


- Apaaaa? Tadi ustazah yang bagiiiii.
- Laaaa, apa pulak, aku share jaaa.
- Ish, small matter ja pun.....!


Then dia macam tegur-tegur la kami semua an-nuqaba' nih kan. Macam terasa lah jugak. Pasal aku pun ambik nasik tuh. Tapi tak sentuh lagi pun,


He tried to tegur us. Sebab takde sorang pun Banin dapat. Tapi, macam the way he tried utk sampaikan kepada Banat, tk sampai la.
Maybe dia tktau nk bagi contoh cemana. Pasal surau terus kecoh dengan suara tak puas hati Banat.


Sampai lah, Faizah meminta untuk bercakap......


Sambungan ok. Kalau post panjang sangat, orang takmau baca!