Sunday, October 31, 2010

i change my layout.

salam :)


haiii.
okayy. i don't know whether it's good or not.
memandangkan they are the models,
why don't i just use their pic as my blog layout?
that was my thought.


and now, they are the layout :)
since they can panjat the couch on their own,
i gave them, a little penghargaan here :))


heeee.
taken from the DamiaDania's mom FB.
here's the real pic.


veru cute. right? :)

i bet there'll be no one dare to say they're not.

:P
and one problem using this layout is, i don't know how to make it stick very permanent as a background.
because i hate a moving layout -.-'
it keeps rolling once i scroll down the page.
ngaaa.
how do i change it? :(

the model is damn cute enough.
i just need to edit the picture so that it can be permanent as a real background should.

okay. that's all :)

love <3,
fartvxqhlovate :)

Thursday, October 28, 2010

...menangis aku hari ini

*my sweet model crying, Damia :') lol! she's still cute somehow. haha. as i am :PP

mungkin aku menangis hari ini
kerana terlalu banyak tawa semalam
mungkin aku berduka hari ini
atas segala dosa silam
mungkin aku menitiskan air mata ini
menyesali sikapku yang suram
mungkin aku bermerah mata ini
bukti bukan aku yang masih tenggelam


mungkin juga aku menangis ini atas 
sikapku pada sang Pencipta Alam
dan tangis aku hari ini
entah dengan sebab yang masih kelam
bukti aku masih kuat melalui hari dan malam
penuh kasih tersiram...

p/s : after i got some teardrop, i write. no specific reason, even i don't know why.and yeah, it;s a short one. but i like it myself :')


with love, 
fartvxqhlovate
sitifarzanarosley

Tuesday, October 26, 2010

new header :)

think FAR.move FAR.stay FAR.
haii :)
haha :D
salam :))


this is the new picture of the models.
DamiaDania.


so, i prefer to change my old header,


lagipun agak lama guna header tuh :)
tambah pulak gambar latest diorang comel :D
kalau tak latest pun,
tetap comel.
aigooo, comel comel!
haha
takdak menda betol.


that's all.


psst : paper Bio dah habis! fuhhh. ntah kenapa rasa tenang gila. though takde la rasa macam nak dapat A- pun, paling kurang lulus cukup la T__T nad yeah. exam dalam hall. memandangkan kelas IK, aku duduk balik kedudukan kelas 3 AF last year. tapi bukan ikut tempat last year la. ...aaaa, mana entah aku duduk? haaa.coordinate dia, 0205. which is, line kedua. tapi kedudukan number lima. kiri kanan laki. depan belakang perempuan. what the...nasib baik bukan kedudukan firm untuk SPM. yang tuh tengok kelas next year la. ahaha :D kiri silau[azzarul] . kanan syafiq[pemurah bagi coklat kat aku :D]. depan Im. belakang Rush. tu jela. 


far :)

Monday, October 25, 2010

...me and my new fear

salam.
i'm not the kid yang THAT much penakut.
and i'm not that brave jugak.


but i don't know since when I've started to feel scared.
OF WHAT?
ghost.
ngaa.
it's something very stupid i know YES!
but these days,
my mind can't stop imagining some sort of thing that's absolutely not REAL.
i believe in perkara ghaib of course.
tapi entah kenapa,
bila sebelum PAT haritu,
otak tak boleh stop fikir benda bukan-bukan.
and semestinya mengganggu aku punya waktu untuk stay-up.
tak kesahlah result, yang pasti aku usaha kan?


yang peliknya, dulu boleh kata aku paling berani la dalam siblings aku nih.
entahlaa.
gangguan the devils maybe.
grrrr. geram jugak.
and one other factor is, banyak sangat tengok cerita hantu.
kan dah terbayang benda pelik-pelik -.-'


*bayangkan muka takut aku secomel nih? hehe :PP

sudahla. lupakan bab ketakutan aku. 
insyaAllah, aku carik surah-surah berkenaan bagi kuat sikit diri aku :')

and yeah. harini dah habis paper Arab.
aku sangat puas hati sebab aku dah berusaha rasanya.
alhamdulillah.
untuk paper 1.
tapi untuk paper 2, haishh-.-'
aku tak ready sgt la.
aku predict masuk insyak pasal as-saum [puasa],
sekali masuk bab azzakah[zakat]

memang aku baca jugak pasal zakat.
tapi sikit-sikit la.
ayat tungging-langgang Tuhan dengan Ustaz je yang tau.
haha.

apape la.
esok Biology.
errr, dan sangatlah cool kerana aku sempat lagi update blog ye?
hmm
doakan la aku boleh jawab.
setakat mana sangat usaha aku.
tapi nak je jadi doktor.
astaghfirullahal'azim.

p/s : esok kami ambil exam dalam hall. special kan? haha. tak pernah dibuat orang form 4 exam dalam hall. dahla untuk PAT. main reason, banyak cikgu kitorang takde. sakit, haji and else.
that's all.


Sunday, October 24, 2010

future past present

Stop acting as if life is a rehearsal. Live this day as if it were your last day. The past is over and gone. The future is not guaranteed. So, keep moving forward.
 image

Saturday, October 23, 2010

tipu? curi? jauh-jauhkanlah...

salam'alaik.

harini menulis bersebab ya. sebenarnya, tak terasa nak update sangat. malas, tambah2 lusa exam. 

berlaku satu kes hari ni. yang aku rasa, perlu diambil pengajaran oleh semua pihak. 
tentang siapa? mengapa? bagaimana? tak perlu la aku nak explain dekat sini.
aku taknak makan daging saudara sendiri. and aku taknak mengaibkan orang. 
sebab aku pun tak perfect. tapi aku post, 
atas tujuan menyedarkan dia.
aku harap dia tergerak nak baca.

aku mulakan dengan potongan hadis nih. explaining what kind of wrong thing i'm talking today.


“SESIAPA YANG MENIPU MAKA DIA BUKAN DARI KALANGAN KU.”


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ غَشَّ فَلَيْسَ مِنِّي

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang menipu maka dia bukan dari kalanganku.” - taken from darulkauthar
diteruskan dengan sedikit teguran.

- there's everything in life we have to know, we are given this chance to live, by Him.
we actually might never remember, that we ourselves, once have promised in front of Allah to do amal soleh on earth. 
- kita tak ingat satu benda tu yang mendorong kita buat kesilapan yang banyak. and specifically, dosa of course.
cuba perhati, bayi yang dilahirkan ke dunia, tangannya digenggam kan? tak caya?
tengok gambo damiadania nih :P tergenggam tak?
-genggaman tu menunjukkan sebelum kita lahir ke dunia, kita pernah berjanji untuk lakukan kebaikan di dunia. tapi bila genggaman tu terlepas, kita terlupa. ( and so do i...i know this masa faizah bg tazkirah kat usrah banat)
*see their hands. genggam kan? [selingan gambar. haha]

okay, berbalik kepada potongan hadis. menipu. apabila menipu, Nabi sendiri dah taknak mengaku umat.
tak rasa sedih ke?
dan menipu ni jugak termasuk dalam golongan munafik. tau ke idak?
haish. berubahlah selagi mampu.

second case :
Mencuri.
Nabi jugak pernah kata, "jikalau sekiranya Fatimah binti Muhammad ini mencuri nescaya aku akan memotong tangannya"

to beliau yang menjadi punca aku menulis entry ini, tolong sedar. kalau kira balik berapa banyak dah kes yang dia dah lakukan, entah berapa banyak kali dah agaknya tangan awak tu dipotong.

sedarlah. masa kita tuh tak lama dah.
kalau mati esok lusa macam mana?
memang la tak ganggu saya sangat pun. tapi ingat la.
amalan kita takde banyak mana sangat.
(teguran untuk saya juga)

so, berubah. buang-buang la sikap aneh tuh.
Tuhan yang layak nak judge semua tuh.
ini tugas saya dah tegur.
dan ingat, Allah maha Pengampun.

wallahu'alam.

Monday, October 18, 2010

...days before exam

salam.
agak sibuk la kan.
since last week kot.
aku buat balik rutin balik tak ikut time.
sangat pening.
sekejap ada kelas, sekejap tadak.
camna tuh?
haha.
senang jugak stay balik lambat nih.
boleh aku rujuk kengkawan aku if aku blank apape.

yang aku tau, hidup aku sekarang macam hundred percent ke sekolah je.
seminggu tuh, sekolah 6 hari. haha.
no doubt.
nasib baik belum form 5. kalau idak, HARI-HARI pa.
haha.

*damia and dania in their playcot

so, memang saya dalam penjara SMKA AL-IRSHAD walaupun berulang yaaa?
haha.

tak kesah sangat.
sebab aku macam makin rajin je.
kurang sikit tidur siang.
kalu idak, keja nak tidur je.
haha.
parah sangat dh tuh :)
tkpela.

akan terus tersenyum dalam suasana sebelum exam ini
walau apapun melanda :)
sebab i have sooo many peolpe to shine my days around me.
and I have Him of course.
come hell or high water.
i know He'll always be there :)

senyumlah dan sengihlah.
macam damia and dania jugak yaaa! :) <3



may you guys are blessed. forever :)

Sunday, October 17, 2010

Final Exam

salam.
sesungguhnya, aku sangat gementar tahap
sungguh amat sangat ter- paling nih.
dah tu, boleh jep online lagi.
loqlaq -.-'


*dania membaca :P knonnya ja...

banyak lagi nak kena cover.
baca tak habis lagi.
ngaaa.
yang paling tableh blah,
first day,
paper Arab!
second day lak, Biology!
ngaaa.
membunuh.


takpela. baca jak.
insyaAllah,
lekat je kalau niat baik kan? 
:')


*damia sleeping.
masalah aku satu je.
tidur.
takleh nak control.
ikut suka je bila nak lelap.
haishh-.-'




pray for me.
:')


with love,
fartvxqhlovate
sitifarzanarosley

Saturday, October 16, 2010

model blog yang comel, Damia Dania : The Double D

*dengan ini, saya melantik dua model baru blog saya!
Damia dan Dania!
the cute Aussie twins :)
their parents are both Malaysians, but their mother are studying there in Aussie and their father is a chef there.

ahak! :)
takdak menda gila.
aish aish.
serius i dah lama fall for this cute twins.
tapi tula.
tak terfikir nak jadikan model pulak :P
sekarang baru nak announce officially :)
ehehe.
inilah, 
Damia Kamarul Arif!
and
Dania Kamarul Arif!

Mak diorang ni, anak kepada kawan my mom.
and i call her kaklang.
nama sebenar, Mardiha Abu Bakar.
it's very rare for us to meet rasanya.
sebab aku kecik lagi dulu [boleh kata jela]
and kaklang just kenal masa kecik comey dulu la kot.
Ayah diorang pulak, suami mak diorang la.
aku memang tak kenal.
masa kaklang kenduri dulu,
rasanya aku tak pergi. tak ingat kenapa -.-'
nama beliau, Kamarul Arif :)


and haritu masa double D balik Malaysia pun,
aku tak ikut parents aku gi melawat kaklang before dia balik semula ke Aussie.
haish sangat rugiii T_____T
salah sendiri sebab malas nak keluar rumah.
grrrr.

takpe kaklang, if kaklang balik nanti,
hari-hari saya pi melawat kaklang.
nak upah jadik babysitter pun saya sanggup! :P

ehehehehehe :P

apape pun,
inilah model blog saya.
walaupun sukasuki je iktiraf and tak bayar pun.
heee, takpe kan kaklang? :)

with love,
fartvxqhlovate
sitifarzanarosley

Thursday, October 14, 2010

Happy Birthday my Husband, Lee Donghae

OPPA SAENGIL CHUKA HAMNIDA!   


i'm a big fan of him y'know.
and it's very hard for me to forget him T____T


some people may say,
hey far.
senang je nak lupa artis
sebab diorang tak kenal kita pun.


ohh iye?
ahaaa. itu your pendapat.


for now, memang la ontheway nak lupa kan.
tapi, it's kinda hard y'know.
nak tau kenapa.
maybe sebab i've been falling for the Korean since i was 12 kott.
and my friends selama ni pun,
sebenarnya,
they are all influenced by me.
some of them memang minat korea jugak dah sebelum tuh.
tapi they just know about the dramas and something related to it.


i'm the one who first introduced them to TVXQ.
then melarat ke SuperJunior.
then melarat lagi ke bla...and bla again.
and sampai sekarang,
new bands are still formed and somehow,
diorang sure tak penah lepas nak tau punya.


terbalik pulak for me.
i just love the senior groups.
like TVXQ and others yang lahir sezaman dengannya.
ehee.


and tomorrow,
is my most biased from Super Junior's birthday!
it's Lee Donghae's birthday!
it's hard to forget him y'know.
what you see in me baru sikit.
cuba kenal other ELFs or other Cassies tengok.
diorang tuh dah macam puja tahap dewa la dengan depa2 korea ni.


aku pun, errr. maybe la.


tapi apa yang aku nk cakap, aku sedih, untuk tinggalkan Donghae.
uhukkkk T___T
*tak matang gila doh! tapi kenyataan la bhai!


err, oppa!
naneun,
cheolmal sarangHAE! joaHAE!  
donghae oppa,
may you live happily with all members till your last breath.
what i love in you is your smile and cute sensitivity.
i know you will never read this, but i still love you somehow -.-'
fighting!
neorago oppa! in the group that i love the most :')


cheolmal cheolmal cheolmal saranghae! :)




  

Happy Birthday Donghae Oppa.
don't let anti fans make you fell down.
you'll always have ELFs by your side.

last love wish,
fatvxqhlovate,
ELFISHYFAR 

Saturday, October 9, 2010

...pesanan buat teman :)

Andai kau ingin berteman
janganlah kerana kelebihannya
kerana mungkin dengan satu kelemahan
kau mungkin akan menjauhinya

andai kau ingin berteman
janganlah kerana kebaikannya
kerana mungkin dengan satu keburukan
kau akan membencinya

andai kau ingin sahabat yang satu
janganlah kerana ilmunya
kerana apabila dia buntu
kau mungkin akan memfitnahnya

andai kau ingin seorang teman
janganlah kerana sifat cerianya
kerana andai dia tidak pandai menceriakan
kau mungkin akan menyalahkannya

andai kau ingin bersahabat
terimalah dia seadanya
kerana dia seorang sahabat 
yang hanya manusia biasa
jangan diharapkan yang sempurna
kerana kau juga tidak sempurna
tiada yang biasa-biasa menjadi sempurna..

tapi, bersahabatlah kerana Allah :)

sabda Rasulullah SAW: bersahabatlah dengan orang yang keadaannya sentiasa membangkitkanmu dan kata-katanya banyak menyedarkanmu ke jalan Allah.

Friday, October 8, 2010

...bukan mudah. tapi better something than nothing.

 "tak salah untuk berubah one thing at one time. sebab something is better than  nothing."

dicuri dari novel yang ditulis oleh penulis yang dikagumi, siapa lagi kalau bukan.....fartvxqHLOVATE!!!
title, VERSUS.
sebenarnya, aku tak la rajin bukak balik novel tuh dalam suasana dekat dengan PAT nih untuk tulis. aku just ambil dari post Zamira Hamid ja.
and it does help a lot.
seperti zam, perkataan BUT masih ada dekat aku.uhh. bukan senang nak tinggal benda-benda yang errr. agak jahil selama ni aku selalu buat. 


uhhh. sedih.
tapi sebenanrnya aku gembira.
kerana malam ni menjadi penyaksian satu lagi kekalahan syaitan dalam merancang zina antara kaum Adam dan Hawa. one of my friends,alhamdulillah. sudah berpisah dengan seorang Adam.
tapi takpela. perkara baik, biar diteruskan.
as how written on the title, bukan mudah. tapi better something than nothing.


dan kisah aku pulak. sebenarnya, aku bukan meninggalkan sangat pun.
macam post aku sebelum ni yang turut diciplak dari Zam,
...aku tinggalkan dia kerana Allah.
kisah aku lebih kepada aku ditinggalkan dalam keadaan tertanya tanya.
so, untuk lebih firm, biarlah aku yang meninggalkan.
aku berterima kasih jugak sebenarnya kepada si dia.
sebab ignore aku. agak mudah untuk melupakan, walaupun sebenarnya amatlah sedih :'(
tipula kalau cakap tak sedih.
setiap perubahan ke arah kebaikan perlukan pengorbanan.
insyaAllah, Tuhan permudahkan :')


and sebenarnya, memang Tuhan dah tolong aku sangatsangat.
walaupun aku agak sedih mulamula.
nak tau apa? MP3 aku. rosak for no reason.
seriously!
tapi ontheway nak berubah.
so, agak terkejut. dalam masa yang sama, terharu :')
sebab Allah tolong aku.
alhamdulillah sangat2. walaupun agak sedih sebab beli mp3 tu guna duit sendiri.
memang la tak semua lagu lagho je dalam mp3 tuh. 
surah pun ada je. tapi tak selalu dengar pun. so, memang dibantu sangat.
syukur :)


err, lari tajuk.
nak cakap pasal perubahan.
bukan senang, aishh.
see, ada je alasan? sedangakn hendak 1000 daya, mahu 100 cara.
tapi dok kasi jugak 1001 alasan.
takda perkara yang susah kat muka bumi nih sebenarnya.


macam mana nak tinggalkan perkara-perkara lagho?
macam donghae semua nih?
uwaaaa :'(


sebenarnya pintu hidayah tu luas. dan rugilah kepada sesiapa yang menutup pintu hatinya untuk menerima hidayah Allah.

semoga diperkuat hatiku ini. aminn.
dan bimbinglah aku wahai sahabat.
withlove,
fartvxqhlovate
sitifarzanarosley

Wednesday, October 6, 2010

...aku tinggalkan dia demi Allah

Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?
Aduhai pria.
Adakah kau yang tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini.
Jawab!

Kau takkan pernah dapat memberi jawapan
Kerna jawapannya bukan di tanganmu
Tetapi di tanganNya.
Di tangan Tuhan kita; Allah
Tuhanku dan Tuhanmu

Gelisahku memikirkan dirimu
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku
Aduhai pria
Maafkan aku.
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu

Jemput diriku pabila waktunya tiba
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia
Akan kucipta cinta bersama Dia
Sebelum kucipta cinta antara kita

Jadilah dirimu kumbang yang hebat
Dan doakan aku agar menjadi bunga yang mekar

"i've leave him for the sake of Allah"

Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan pengorbananmu sayang
Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata
Yakinlah!
Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti

Dan sesungguhnya hari kemudian
itu lebih baik bagimu
daripada yang sekarang (permulaan).
Dan kelak Tuhanmu
pasti memberikan karunia-Nya kepadamu ,
lalu (hati) kamu menjadi puas.
[Ad dhuha: 4 & 5]

Untuk itu
Aku tinggalkan dirimu padaNya

Sesungguhnya
aku bertawakkal
kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu.
Tidak ada suatu binatang melata
melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya.
Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.
(Allah Maha Adil)
[Hud: 56]




usah bersedih atas perpisahan sementara ini
jika benar dia tercipta untukmu
tiada apa yang dapat menghalangnya
sebelum saat itu tiba
berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan
mohonlah padanya dengan penuh mengharap


Yakinlah pada janji Allah!

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)
[An Nur: 26]

Beruntunglah kamu !
tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan wanita
Allah memilihmu sayang
Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini

maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya
sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu
dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya
[ As Syams: 8-10]

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan:
"Tuhan kami ialah Allah"
kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka,
maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan:
"Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih;
dan gembirakanlah mereka
dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu
[Fussilat:30]

Dan tika kamu merasa lemah
Mohonlah kekuatan dariNya
Allah itu dekat
yakin pasti

Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan,
maka mohonlah perlindungan kepada Allah.
Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
[Fussilat:36]

Sayang,
kamu intan terpilih
jagalah kilauanmu sayang
jangan biarkan sang kumbang merosakkannya sebelum yang halal tiba
aku mendoakanmu
sentiasa.

p/s : بسم الله الرحمن الرحيم. salam satu perubahan.
syukur. dikurniakan hidayah.alhamdulillah :) insyaAllah, berusaha ke arah kebaikan. please guide me anyway. wa syukran a'laiki ya Fatimah Syarha atas karya indahmu Tautan Hati. 

cre : 
-sahabat seperjuangan sebab kenalkan aku dengan novel Fatimah Syarha.
- kak Adilla pemilik novel
- Zamira Hamid sebab post di atas ni diambil dari blog dia. heee :)

may Allah bless you guys. forever.

with love <3,
fartvxqhlovate,
sitifarzanarosley