Monday, January 9, 2012

Halalkan ilmu yang diajar kepada saya

Assalamualaikum w.b.t to all :)

Dalam kesibukan harian yang ada hari jadi babysitter, ada hari jadi maid and ada certain day jadi penanam anggur, tiba-tiba teringat nostalgia tahun lepas; 2011.
Tadi petang pergi sekolah hantar barang kat adik aku. Then aku extend leher aku sepanjang boleh ke arah ASPURI. Mana tau adik-adik dorm kesayangan tayang muka.

Rindu moments masa bersembang sakan dengan adik-adik dorm and adik lain. Entah bila lagi nak buat comeback kat Irshad. HAHA :P
Tapi kecewa besar harini. Just nampak adik-adik berwajah baru yang secara sahnya tak kenal aku, with blurred faces, dengan tudung masih putih berkilat, aku boleh buat konklusi pantas, they're newbies :) the 2012s.

Not to forget, sempat pusing ke arah Surau Al-Ansori ( pusat ilmu-ibadah-ukhuwah). Nampak surau penuh tadi. Ada kereta Cikgu Hayati kat depan surau. Aku zoom in ke dalam surau. OH! Si baju hijau, HAHA the prefects were having their meetings :)
Kalau aku still Irshadian tadi, aku tau masa tu aku tengah sibuk su'uzhon dengan pengawas. HAH, entah-entah ada spot-check. Then baru nak fikir sama ada that week aku suci dari segala barang haram or not. 
However, aku dah tak perlu lalui lagi semua jenis gentar tu. Alhamdulillah, time passed, things happened and I'm a grown-up girl. Masih maintain muda, tu real fact, tapi masih mentah untuk tempuh the new world after this.

Then saat-saat ni mula la nak timbul rindu. Wah (ayat bunga tak? HAHA)! Dan ada cerita disebalik rindu tu. Mungkin teringat ustaz yang selalu pandang muka aku dengan muka tak berperasaannya, tapi aku menangis bila dia tak ajar kelas aku :') Tapi tu cerita dulu. Ajar kelas aku or not, he's still my ustaz :)

Masa nak ambil SPM last year, semua Fivers 0711 the Ambassadors sibuk pergi mintak redha cikgu. Yelah, dah nak exam. Nak mintak cikgu-teacher-ustaz ampunkan segala salah and halal segalanya.

Masa mintak maaf, rasa sayu memang ada. Yelah, aku bukan student baik. Masa f1 sampai f3 asyik buat pemberontakan besar-besaran. Bila dah f4 baru besaq sikit haha, then the real life began.

Then we asked for apology. Kami mintak semua cikgu halalkan ilmu yang diberi. Well, sebenarnya kami pilih ayat yang salah. Tak sesuai.

Kata ustaz, ilmu itu milik Allah. Allah suruh kita ambil apa yang Dia nak bagi. 
Maka ilmu yang kita dapat selama ni memang lah sudah halal! Yang ustaz perlu lakukan hanyalah dengan memaafkan segala sikap degil-buas kami dan meredhai segalanya kepada kami.

So, apa motif bercerita? Hm, takda motif. Ilmu itu milik Allah.
Dah halal. Apapun, I miss my teachers there in SMKA Al-Irshad. I mean, the sweet moments we got there :)
Doakan saya terus kuat melayari bahtera hidup.

Love,
Farzana Rosley
Fartvxqhlovate

3 comments:

fizie said...

sesungguhnya saya rindu saat2, jam2, hari2, minggu2, bulan2, tahun2 di irshad. still missing the moments tak buat homework, tidoq dlm kls (makin dkt spm, makin teruk, hahaha) bergurau senda dgn cikgu2, ustaz2, teachers, bermain dgn kawan2.

tapi, skrg kena kuatkan diri tempuhi cabaran di reality world. physically and mentally. brace yourself, turn to Allah, and insyaAllah, Allah will help us :)

fartvxqhlovate said...

OH, kalau hng yg dh lama tinggal sekolah rasa rndu, aku yg baru tggal sekolah apatah lagi. I really shud learn to adapt the world. the TOTALLY new world. in which, mcm mna nk bwk diri nnti. -.-' sungguh scaryyyy,

fizie said...

yeah, it IS scary. kalau compare di uni ni, budak irshad serius nampak baik. SERIUS.
and must choose friends wisely. once influenced, hard to turn back. so, pray for better friends :) tapi tak la semua ni jahat sgt. cuma mereka kekurangan ilmu agama. ambik la masa cuti ni pi belajaq agama. serius berfaedah.