Sunday, June 26, 2011

Go for what you love most

Hm, assalamualaikum wbt.
I hope everybody's doing fine.

Memandangkan kelahiran 1994 di Malaysia ni hampir keseluruhannya semakin kalut untuk menempuh SPM, aku kena jugak lah tulis post kan. Ahaha, to release my stress lepas perjumpaan waris haritu.
Well, buat masa sekarang, aku rasa result aku boleh tahan on certain subjects. 
But on the other certain subjects, buat aku rasa macam nak cekik diri sendiri especially AddMaths.

OK, cut those.

Niat mengepos adalah kerana, pada tanggal 24 Jun yang lalu ketika aku and classmates aku baru je habis belajar pasal fizik, we had a peningkepala conversations, which is about our future. Benda ni memang happen very frequent la these days. Maybe sebab sangat takut.

We talked about our ambition. And honestly, I don't find one. YET. Neither them. 
So, we asked each other about what we love most. Adila cakap nak belajar benda yang senang. Tkahwani memang dah letak dalam otak dia nak ambil engine. Iqa sama pening dengan aku. Peah cakap nak belajar kat Russia. Tapi course apa entah ( aku lupa, my bad).

So I suddeny said, aku ni had a sudden interest on being a subbers. ( tukang bagi subtitle untuk cerita2 kat TV tu..) Tapi nak jadi Korean Shows Subber. ( aku taktau lah subber tu official ka dak perkataan dia)
Yang aku tau, benda tu agak mudah, cuma it takes time la. Tambah pulak, subjek bahasa tambahan yang aku ambil bukannya Korea, it's Arabic. 
Aku tak kesah je kalau nak jadi Arabic Subber pun. Asal benda tu macam, errrr, aku minat?

When I said that, Iqa cakap, go for what you love most. 
That sentence scared me. Bukan ke zaman sekarang ramai penganggur sebab belajar ikut minat? I am that scared. And bagi pelajar macam aku yang masih takdak ambition, of course aku kena tau!

Hmmm, post ni agak tergantung. But if, ada pembaca yang tengah dok Uni and menyesal ambil course yang dia minat, please comment and bagi sikit tips macam mana nak cari cita2. Haha, or ada orang yang ambil course yang dia tak minat tapi dia hidup jaaa. So, tell me. I need cadangan. 

Thank you, 
love 
Fartvxqhlovate.
Fareyfar :)

4 comments:

liyanazulkifli said...

okay , nk bg opinion boleh ? hehe . from my past experience , just follow the flow . struggle for spm dulu . then dh dpt result semua , you'll know , cabang mana minat hmpa :) , km ney dulu takde lah mnt law mana , km mnt human sc , but then , dpt asasi law . so dri situ , pupuk lah mnt , alhamdulillah , boleh la sikit2 :)

aras nura said...

:) Kalau nak jadi subbers, better aim for that country. Contoh, kalau study ekonomi islam kat al-azhar, balik tetap boleh jadi subber :)

La ni, study sehabis baik. Things will turn upsy-turvy lepas SPM, orang akan ambil course yang dia tak sangka pun. Kak Dila tak pernah rancang nak ambil ekonomi for serious (though I found it really interesting in many ways sejak kat Irshad) tapi buat ini jugak :)

Do the best and excellence is yours :)

Azyan said...

Waa,dah fikir pasal future -.-
kmi tunggu result bru fkir.

fartvxqhlovate said...

kk lena, ow yekaaa? hmmm, ok2 inshaAllah, thnks for the opinion! :)

kkdila thanks! so, i'll do my best for spm then bru fkir. :)

azyan, haha, sbb tu post. perlu ka dak nk pkir psl cita2 :P