Monday, March 14, 2011

Islam dan Melayu - Bahasa

Yang wajib kita perjuangkan ialah Islam, bukan bangsa.Perjuangan bangsa ialah perjuangan taghut yang Nabi tidak mengaku ummat.

- Ustaz Ibrahim Libya (1985)

Bila aku cakap aku tak kisah langsung-langsung kalau in the future anak aku speaking twenty-four-seven, kakak aku marah. Malah, bila aku speaking selalu pun, kawan-kawan aku kadang-kadang marah. Hal ni Sebenarnya simple je. Well, yelah kannn. Bahasa jiwa bangsa.

OK. Pasal kakak-kawan aku semua tuh, aku takde heran sangat. Aku tau depa takmau aku lupa diri. OK-OK. Tapi aku nak warn jugak, Jangan sampai semangat sangat dengan bangsa, sampai lupa agama.

Since then,  aku harini nak menulis. Tentang bangsa. OK, aku taknak pulak tulis ayat-ayat yang mungkin membuatkan blog aku popular secara mengejut, tapi aku nak cakap dari sudut pandangan aku sendiri, since aku jumpak kata-kata kat atas tuh :)

Aku rasa kemenangan macam di pihak aku. Eheh.

Meaning, aku rasa tak salah je orang nak speaking 24-7-30-365, as long as dia takde gagap nak baca Quran, takde terbelit lidah nak sebut nama Allah. Pada aku, that’s not a crime. Aku tak de masalah dengan orang yang cintakan Bahasa Melayu. Dan aku pun OK je dengan BM. Tapi aku bermasalah dengan orang yang terlalu cintakan Bahasa Melayu sampai tak bagi orang cakap Bahasa Inggeris misalnya. Aku pelik pulak, kenapa takde orang nak marah bila orang cakap Bahasa Arab? Ohhh, tau pulak Arabic tuh Bahasa Syurga. Dah tu, nak heran apa kalau dia speaking, tapi dia reti solat-segala. Aku rasa hal tuh tak perlu la nak dibesarkan sangat.

Tapi dari aspek peperiksaan, aku tau la. Mana boleh tak gheti bahasa Malaysia langsung kan-kan. Tambah pulak duduk dalam negara Malaysia tapi taktau BM, nanti tak boleh pulak nk interact dengan orang lain. Heh,

Tah la kann. Zaman sekarang nih, cakap salah, tak cakap pun lagi salah. Zaman sekarang nih, the truth tu yang salah.

Betui dakkk? Kann kaannnn? Hampa pikiaq balikkkk, penting sangat kaa Bahasa Melayu tu kalau ikutkannn? Aku suruh pikiaq dari sudut agama OK.  Sebab pandangan apa yang perlu kita letakkan di tempat pertama? Pandangan agama, people!

Ni aku baru cakap bab Bahasa nih, tah berapa juta orang nakmarah, aku pun tak tau. Haha, belum masuk part lain lagi kann.

Aku tak mengatakan aku sempurna dari segenap sudut. Tapi when people speak in the other language from our bangsa, let them be. BESIDES THAT, TAK SALAH BELAJAR OTHER LANGUAGE MANNNN! NAK BERDAKWAH LAGI SENANG APAAA? And yes, buat tak heran dah la kalau dia nak jadi mat-minah-saleh celup pun. Ada dia kacau duit kita? Dakk kaaann. Buat bodo dah la. Ada dia kacau result paper BM kitaaa? Dak kannn? Heh, lainla kalau result BM dia terukk, haaa gelak la. Heh.

Tah laaa aku pun taktauu. Apapunn, teguran nih untuk diri aku jugak. Baik dari Allah, buruk semua dari kelemahan aku.

Love, Fartvxqhlovate.

9 comments:

Ummu Zol said...

i'm agree with ur statement...
sikap melayu yg ejek another melayu yg speak in english ni yg memundurkan kaum melayu..
kononnya berlagak la, tunjuk pandai la...cmna nk maju..
kita dok kt irshad, mmg all malays, cuba nnt msuk U, mixing with other races and people all around the world, x kn nk ckp melayu jgk...
practice from now make us more confident in the future...nnt interview scholarship pun in english kan..speaking english doesn't mean we are influenced by those bad western behaviours..in fact, english make people respect Islam more...again, this is just my opinion;)

Syaza Suraini said...

SOOOOOO THRUE. *tepuk2*

i blogged, some time ago pasal ni, n ada sorg akk got pissed off. bahah.

xberminat dgn misi mempertahankan bangsa.. kadang melampau sangat nk bela bangsa~ lupa kot yg Allah xpandang kita bangsa apa, cakap bahasa apa?

princessbalqis88 said...

cuma nak tau sapa kakak-kakak tu.. yg chek tau kome ada 2 kakak ja.. ha.. conpius gak neyh!! macam statement xbetoi ja.. bila masa dan ketika kakak-kakak nih membangkang 3rd language yg adik perjuangkan tuh?
hehehhe... cuma inginkan kepastian.. lallalaa

fartvxqhlovate said...

kk ummu, betuiii tuhh. agree! :D bila dh msuk Uni nnti, tkut terkapai2 pulak. eheh,

kkcajeee, weee :D betul2 :) ada apa sgt dgn bgsa. i mean, mcm kita prlu lah jgk fkir ttg agama. jgn la smpai dok tlebih jga adat n bangsa segala, agama lupa. what the -.-'

princess balqis, lady. i got two sisters. and yes, kalau hng rasa bkn hng, msti la kakak hat lg sorg nuuuu -.-'along. aku pnh ckp aku tk kesah kalau ank aku speaking jeeee. pstu dia mcm x stuju...cmtu jela.
and yes? 3rd language? which one are you saying?

yus said...

sokong weh!

aku pun ada rasa gak menda cmni.my cousin,bila aku blajar bhs laen other than malay..dy kata kau ni tak sayang bhs melayu ka?..ini la mentaliti org melayu yg terlalu agungkan BAHASA DAN BANGSA smp letak tepi perasaan org lain.

and ada gak yg ak jumpa sorang mak cik ne..anak2 dy duma dy bagi sekolah cina.n suma tak reti ckp melayu lgsg.yg ne kes laen lak.

syazwanizul said...

I LIKE THIS ! THUMBS UP!

About the English matter,it's about mentaliti yang masih di takuk lama I guess.

bab bangsa tu memang setuju sgt.Perjuangan berasaskan bangsa ni tak membawa ke mana pun.Islam tu yg penting utk kehidupan dunia dan akhirat.

anyway,teruskan berblogging eh.I like ur writing,sis :)

fartvxqhlovate said...

yus, haha :) people nowadays. dah lari dari real path. kankan?

kkwani, weee :) thanks anyway. yes. religion matters most. bangsa? hmmm. run. realityyyyy -.-'

Ambok Paoh said...

melayu dan india malu dgn bahasa sendiri, lebih suka speaking berbanding cina... kenapa yek? tapi bangsa pemalu tu x juga pegang ekonomi dunia mcm orang putih

fartvxqhlovate said...

ambok pauh, there's no diff between speaking in eng dan bercakap bhs melayu. selagi ada usaha, sapa pun boleh bjaya. i'm not embarrassed with my language. i was born and grew up with it. but i AM AGAINST perjuangan bhs yg BERLEBIH-LEBIHAN smpai tk bg org speaking. there's no crime in speaking anyway. tk berdosa pun. sy tulis sbb msyrkt dh lari dri realiti pjuangn sbnr..TQ :)