Saturday, March 12, 2011

Kem Nuqaba' - Part 1

Assalamualaikum w.b.t :)


OK-OK. Bukan bermaksud terus nak straight bagi tazkirah dekat orang after balik kem,
of course NOT. Hamba lemah lagik.
Tapi ada few activities yang banyak bagi pengajaran kepada the nuqaba' yang
participate the camp.


Malas cerita panjang, lemme tell ya.
Masa last day. Ada one activity yang buat aku keja naik hangin jak.
Padahal bukan salah depa pun. Aku yang over.
Bukan hot-tempered, cuma gagal mengawal emosi. :(


Hm, OK, ni masuk part main story.


Alkisah, memandangkan agak ramai naqib @ naqibah tk hadir ke kem,
maka ada banyak nasi lebihan.
So, makcik DM pun pack la dalam polystrene and letak kat teratak depan surau tuh.


Nak dijadikan cerita, *sungguh la kan Allah rancang something tu ada hikmah dia tersendiri.


Banat ( pelajar muslimah) habis awal. So, lebihan nasi tuh Banat ambil sampai habis.
Tak tinggal langsung kat Banin ( kaum Adam).


Bila masuk surau untuk sesi pembentangan,
Pengerusi pun mula lah segala-segala.
Masuk part bentang semua segala sampai lah tiba-tiba dia timbulkan satu part nih :


- Banat ada ambil nasi tak?


- Ambil....


- Ada kongsi tak dengan kawan-kawan? (since we're taught to share, )


- Yaaaaa! KONGSI!  ( confidence level tinggi, jawab KONGSI! )


- Sapa yang tk dapat langsung nasi?


( Ramai jugak Banat yang angkat tangan)


Then mula lah masuk part where dia cakap,


- Banat cakap kongsi, tapi ramai jugak yang tk dapat nasik. Ana nak tegur sikit la. Bila nak makan tu, ingat la kawan sama. Tau tak Banin takda sorang pun dapat.


*Mula suara Banat marah-marah tak puas hati.


- Apaaaa? Tadi ustazah yang bagiiiii.
- Laaaa, apa pulak, aku share jaaa.
- Ish, small matter ja pun.....!


Then dia macam tegur-tegur la kami semua an-nuqaba' nih kan. Macam terasa lah jugak. Pasal aku pun ambik nasik tuh. Tapi tak sentuh lagi pun,


He tried to tegur us. Sebab takde sorang pun Banin dapat. Tapi, macam the way he tried utk sampaikan kepada Banat, tk sampai la.
Maybe dia tktau nk bagi contoh cemana. Pasal surau terus kecoh dengan suara tak puas hati Banat.


Sampai lah, Faizah meminta untuk bercakap......


Sambungan ok. Kalau post panjang sangat, orang takmau baca!

4 comments:

zamiyrra said...

ahah! lawak la far. relax ah. maybe dy terasa juga sebab tak dapat nasi tu. tapi bukan yg tu dia nk cakap. dy nak cakap yg kita suma ni kena senang sama2, susah pun sama2. ahah. klo sorang tak dapat tu, yg lain pun tak payah dapat. tp ayat dy emo sangat. macam nk salahkan suma org yang ambil tu. oke. bukan suma yang ambil tu tak share kan? ada ja yg share. dan ada yang tak share. *sebab jadi kt aku, terliur siot! haha. aku tak kesa pun. tp bila dh timbul camtu, nmpak macam satu masalah besar. padahal benda ni kecil ja bila kita fikir balik. tapi tu lah, benda yg kecil2 mcam ni la yg buatkan ukhwah kita tak jadi kuat betul2. taktau lah. maybe ada yang tak kesa pun menda nih, tapi ada yang kesa. dan orang mcam aku ni tak kesa pun. ahah. ni just pendapat aku lah ya. jgn marah kt aku pulak. ehhe. :) *first time tulis komen sepanjang ini !

fartvxqhlovate said...

Zam, aku tk kesa pn :) and aku fhm laaa. U didnt get it. Hng ingt aku mrh ke? eheee, tk pn :) i mean, i knew he wanted to tell us to live and share. aku ok je. tk kesa je. tp most of banat tk fhm what was he trying to smpaikan :) pstu kn ada smbungan.... bca perabeh. kem nuqaba' part 2 :)

zamiyrra said...

ya ya. aku dah baca. rajen betoi kawan aku nih. aku malas nk post apa2 kali ni. walaupun banyak sebenarnya yg aku nk story. haha. memang ramai ja banat yg tak faham lagi walaupun dh diterangkan banyak. -_-"

fartvxqhlovate said...

ehehe. betoi2 :) alaaa, tkpaaa2, ng msuk lam to-do-list. aft spm ng tulis :PP